Charts.cz/Fórum/Má smysl investovat do nemovitostí, když úrokové sazby rostou?

Má smysl investovat do nemovitostí, když úrokové sazby rostou?

Zajímalo by mě, jestli je teď rozumné investovat do nemovitostí, když vidím, jak úrokové sazby rostou. Slyšel jsem, že vyšší sazby mohou znamenat vyšší náklady na hypotéky, a to mě trochu děsí. Mám pocit, že trh s nemovitostmi už tak byl dost napjatý a teď se obávám, že by to mohlo být ještě horší. Myslíte si, že by bylo lepší počkat, až se situace stabilizuje? Nebo naopak, je možné, že i přes rostoucí sazby jsou nemovitosti stále dobrou investicí? Co třeba ceny nemovitostí? Může to mít vliv na poptávku a tím pádem i na ceny? A co ti, kteří už investovali a mají hypotéky? Jak se s tím vypořádají? Jak to vidíte vy ostatní? Je v tuto chvíli lepší zaměřit se na nějaké alternativní investice nebo zůstat věrný realitám?

129 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2025
Věra Šimůnková
Věra Šimůnková

Investovat do nemovitostí, když úrokové sazby rostou, je fakt komplikovaný. Vysoké úrokové sazby většinou znamenají vyšší měsíční splátky hypoték, což může odradit potenciální kupce a tím pádem snížit poptávku po nemovitostech. To by mohlo vést k poklesu cen, což by mohlo být výhodné pro nové investory, kteří čekají na příležitost. Ale zase platí, že nemovitosti mají tendenci držet hodnotu dlouhodobě. Ti, co už mají hypotéky, si teď musí dávat pozor na to, aby zvládli vyšší splátky, což může být stresující. Může to znamenat, že se spousta lidí rozhodne investovat do jiných oblastí, ale pokud máš vzduchoprázdno v investicích, tak se nemovitosti pořád můžou vyplatit. Takže je to takový risk. Možná by nebylo špatné mít v záloze i alternativní investice, ale pokud se ti nemovitosti líbí, klidně do toho jdi. Jen buď opatrnej.

132 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2025
Božena Hradilová
Božena Hradilová

Investice do nemovitostí během rostoucích úrokových sazeb je fakt dost složitá. Obecně platí, že vyšší úrokové sazby zvyšují náklady na hypotéky, což může odradit potenciální kupce a snížit poptávku po nemovitostech. To by mohlo mít vliv na ceny, které by mohly klesat v důsledku oslabení trhu. Na druhou stranu, pokud máš dobré místo a solidní nemovitost, můžeš vydělat i tak. Je to otázka, jestli chceš riskovat nebo čekat na stabilizaci trhu. A co ti, co už mají hypotéky? Ti to budou mít těžší, ale pokud se nemovitost zhodnocuje, tak to pořád může vyjít dobře. Každopádně je důležité sledovat trh a mít plán. Možná jsou alternativní investice fajn, ale realitky mají své výhody – hlavně stabilitu dlouhodobě. Každý má jinou toleranci k riziku, takže je to fakt na tobě.

128 slov
1.3 minut čtení
7. 2. 2025
Věra Burešová
Věra Burešová