Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody akcií oproti dluhopisům při rostoucích úrokových sazbách?

Jaké jsou výhody akcií oproti dluhopisům při rostoucích úrokových sazbách?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody mají akcie v situaci, kdy úrokové sazby neustále rostou. Mám pocit, že dluhopisy bývají považovány za bezpečnější investici, ale slyšel jsem, že akcie by mohly být výhodnější, když se úroky zvyšují. Jak to vlastně funguje? Můžete mi vysvětlit, proč by někdo měl preferovat investice do akcií místo dluhopisů právě teď? Co se děje s hodnotou akcií a jaký vliv má rostoucí ekonomika na jejich výkonnost? A co například ziskovost firem, jak to všechno souvisí s úrokovými sazbami? Zajímá mě také, jestli je tohle dobrá příležitost pro investory, kteří hledají vyšší výnosy nebo zda je to naopak riziková cesta. Rád bych znal názory lidí, kteří mají s tímto problémem zkušenosti a jaké strategie případně používají. Děkuji!

121 slov
1.2 minut čtení
20. 3. 2023
Martin Průcha
Martin Průcha

Když úrokový sazby rostou, akcie můžou mít pár výhod oproti dluhopisům. Za prvé, pokud se ekonomika zrychluje, firmy mají tendenci zvyšovat zisky, což může vést k růstu jejich akcií. Na druhou stranu, dluhopisy s fixními úrokovými sazbami obvykle ztrácejí hodnotu, protože nový dluhopis bude poskytovat vyšší úroky a starší s nižšími se stanou méně atraktivní. Taky je důležitý faktor inflace – akcie můžou být lepší ochranou proti inflaci než dluhopisy, protože když ceny rostou, firmy často zvyšují ceny svých produktů a tím i své zisky.

Další věc je, že akcie často nabízejí potenciál pro výnosy přes dividendy. Když se ekonomika daří a firmy vydělávají více, tak většinou i dividendy rostou, což může být pro investory zajímavý příjem. Samozřejmě, investice do akcií nese víc rizika než do dluhopisů. Můžou mít velké výkyvy a není zaručeno, že investice přinese zisk.

Takže pokud někdo hledá vyšší výnosy a je ochotný podstoupit víc rizika, akcie můžou být v době rostoucích úrokových sazeb zajímavější. Ale jako vždycky – rozumět tomu, co děláš a diversifikace nikdy neuškodí.

169 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2023
Miroslav Kopal
Miroslav Kopal

Rostoucí úrokový sazby mají fakt vliv na investice. Když úrokáky jdou nahoru, dluhopisy dostávají na ceně zabrat, protože nový emitované dluhopisy nabízejí lepší výnosy. Tím pádem starší dluhopisy se musely prodávat za nižší cenu, aby byly konkurenceschopný. Akcie na druhou stranu můžou těžit z růstu ekonomiky. Když ekonomika roste, firmy většinou víc vydělávají, což může vést k vyšším dividendám a cenám akcií. Takže investoři, co hledají vyšší výnosy, můžou zkusit akcie místo dluhopisů, protože i když je to riskantnější, potenciál pro zisk je mnohem větší.

Zisky firem v růstovém období obvykle rostou rychleji než úrokové náklady. Místo toho, aby se soustředili na stabilní příjem jako z dluhopisů, akcioví investoři se dívají na budoucí růst a inovace firem. V konečným důsledku záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Pokud máš radši stabilitu a jistotu, tak budou dluhopisy lepší volba. Ale pro ty, co chtějí potenciál pro velký zisky a nejsou proti riziku, akcie teď můžou vypadat daleko lákavěji.

157 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk