Charts.cz/Fórum/Které ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investování?

Které ETF jsou nejlepší pro dlouhodobé investování?

Jsem na začátku své cesty s investováním a přemýšlím o ETF jako o způsobu, jak diverzifikovat své portfolio a snižovat riziko. Zajímalo by mě, které konkrétní ETF byste doporučili pro dlouhodobé investování? Myslím tím investice, které mají potenciál růst v průběhu několika let, ideálně s nízkými poplatky a solidními výnosy. Je dobré zaměřit se na nějaké specifické sektory, jako jsou technologie nebo zdravotnictví, nebo je lepší mít širší expozici přes indexové ETF? Také mě zajímá, jestli máte nějaké tipy na to, jak vybírat ETF podle jejich historického výkonu nebo výnosového potenciálu. Jak důležité je sledovat aktivitu správcovských společností a jejich reputaci? Rád bych slyšel názory těch z vás, kteří máte zkušenosti s dlouhodobým investováním do ETF – co fungovalo vám a co byste doporučili začátečníkovi jako já? Díky za jakékoli rady!

131 slov
1.3 minut čtení
30. 5. 2024
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová

Takže, pokud jde o ETF pro dlouhodobé investování, určitě bych doporučil začít s nějakými širokými indexovými ETF jako je S&P 500. Máš tu solidní diverzifikaci a historicky to docela slušně roste. Pak jsou tady i ETF zaměřená na technologie, třeba QQQ, což je skvělý způsob, jak získat expozici vůči velkým jménům jako jsou Apple nebo Microsoft. Zdravotnictví je taky dobrý sektor, tam můžeš zkusit něco jako XLV.

Co se týče poplatků, snaž se vyhýbat ETF s vysokými náklady, protože ty ti snižují výnosy. Historický výkon je důležitý ukazatel, ale nezapomínej na to, že minulost není zárukou budoucnosti. Můžeš se koukat na správce fondů - jejich reputace hraje roli, ale zase nebuď paranoidní. Je lepší mít širší expozici a klidně mixovat různý sektory.

Hodně lidí doporučuje investovat pravidelně (dollar cost averaging), takže i když trhy klesají, nakupuješ za nižší ceny. A nezapomeň sledovat ekonomické trendy a zprávy, co se v trhu děje. To ti může pomoct rozhodnout se, zda držet nebo prodávat. Takže hodně štěstí v investování!

165 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2024
Irena Šindelářová
Irena Šindelářová

Když jde o dlouhodobé investování do ETF, tak doporučuji se zaměřit na široké indexové ETF, jako je S&P 500 nebo MSCI World. Ty ti dají expozici na celou řadu firem a sektorů, což je super pro diverzifikaci a snižování rizika. Poplatky bývají nízké, což je další plus. Pokud chceš něco specifičtějšího, tak technologie a zdravotnictví jsou teď hodně trendové, ale měj na paměti, že tyhle sektory můžou být víc volatilní.

Při výběru ETF se koukni na historický výkon, ale nedívej se jen na minulost – důležitý je i budoucí potenciál. Sleduj správcovské společnosti; reputace a zkušenosti hrají roli. Taky je dobrý koukat na objem obchodování ETF, což naznačuje likviditu.

Osobně mám v portfoliu pár ETF zaměřených na různé trhy a sektory a funguje to docela dobře. Nezapomeň taky pravidelně rebalancovat portfolio, aby ses udržel na správné cestě k cílům.

138 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2024
Tomáš Košťál
Tomáš Košťál