Charts.cz/Fórum/Co všechno je důležité sledovat při výběru ETF?

Co všechno je důležité sledovat při výběru ETF?

Při rozhodování o tom, které ETF (burzovně obchodované fondy) zařadit do svého portfolia, se člověk může cítit trochu ztracený. Je toho tolik, co je třeba zvážit! Mám se zaměřit na náklady, jako jsou poplatky za správu a další náklady spojené s obchodováním? Jak důležitá je likvidita fondu? Je lepší volit ETF s vyšším objemem obchodování, nebo se mohu spokojit s menšími fondy? A co diverzifikace? Jak moc je důležité mít v portfoliu různé sektory a regiony? Jak si mám ověřit výkon ETF v minulosti a jak moc to ovlivní moje rozhodnutí do budoucna? Měl bych také zohlednit, zda fond sleduje nějaký konkrétní index, nebo se snaží překonat trh? Jak na to vůbec jít prakticky – mám se podívat na faktory jako beta koeficient nebo standardní odchylku? A co mě zajímá víc – dlouhodobý růst, nebo krátkodobé výkyvy? Existují nějaké specifické typy ETF, které byste doporučili pro začátečníka? A co takové výnosy a dividendy – jak je to s jejich reinvesticí? V neposlední řadě by mě zajímalo, zda má smysl sledovat trendy v ESG investování, protože poslední dobou se o tom hodně mluví. Takže co všechno bych měl mít na paměti při výběru toho správného ETF?

195 slov
2 minut čtení
1. 12. 2022
Michal Jílek
Michal Jílek

Při výběru ETF je toho fakt hodně, co sledovat. Poplatky jsou důležité – čím nižší, tím lepší. Likvidita může ovlivnit, jak snadno se ti podaří ETF prodat, takže se koukni na objem obchodování. Taky je dobré mít diverzifikaci, aby ses vyhnul riziku s jedním sektorem nebo regionem. Co se týče výkonu, dívej se na historické výsledky, ale pamatuj, že to není záruka budoucnosti. Rozmysli si, jestli chceš ETF, co sleduje index, nebo se pokouší trh překonat. Beta koeficient a standardní odchylka ti pomůžou pochopit volatilitu. Také bys měl zvážit dlouhodobý růst versus krátkodobé výkyvy. Pro začátečníka jsou fajn široce zaměřená ETF jako S&P 500 nebo nějaké globální fondy. Výnosy a dividendy jsou taky důležité – zkontroluj, jestli se reinvestují nebo ne. A pokud tě zajímají ESG investice, tak na to koukej taky – už to je dost populární a může to mít svůj význam. Celkově to chce kombinaci těchto faktorů a hlavně si dej čas na zhodnocení všeho.

158 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2024
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal

Při výběru ETF je toho fakt hodně k zvážení. Určitě se zaměř na náklady, jako jsou poplatky za správu – čím nižší, tím lepší. Likvidita je taky důležitá, takže lépe vybírat fondy s vyšším objemem obchodování, abys nemusěl řešit potíže při prodeji. Diverzifikace je klíčová; mít ETF pokrývající různé sektory a regiony ti pomůže snižovat riziko.

Pokud jde o výkon v minulosti, může to být užitečné, ale není to záruka budoucnosti. Zjisti, jestli fond sleduje nějaký index nebo se snaží překonat trh – to ti napoví, jak je nastavený. Beta koeficient a standardní odchylka ti dají představu o volatilitě fondu.

Rozhodni se, co chceš - dlouhodobý růst nebo krátkodobé výkyvy a podle toho vybírej. Pro začátečníka bych asi doporučil nějaké široce zaměřené ETF, třeba na index S&P 500. A ohledně dividend – reinvestice může být skvělá cesta k růstu portfolia.

K tomu ESG – sleduj trendy, pokud tě zajímají udržitelné investice. V dnešní době to dost frčí a může to mít vliv na výkon fondů. Zkrátka se pořádně prozkoumej a udělej si domácí úkoly.

171 slov
1.7 minut čtení
13. 10. 2024
Karel Hájek
Karel Hájek