Co všechno je důležité sledovat při výběru ETF?
Při rozhodování o tom, které ETF (burzovně obchodované fondy) zařadit do svého portfolia, se člověk může cítit trochu ztracený. Je toho tolik, co je třeba zvážit! Mám se zaměřit na náklady, jako jsou poplatky za správu a další náklady spojené s obchodováním? Jak důležitá je likvidita fondu? Je lepší volit ETF s vyšším objemem obchodování, nebo se mohu spokojit s menšími fondy? A co diverzifikace? Jak moc je důležité mít v portfoliu různé sektory a regiony? Jak si mám ověřit výkon ETF v minulosti a jak moc to ovlivní moje rozhodnutí do budoucna? Měl bych také zohlednit, zda fond sleduje nějaký konkrétní index, nebo se snaží překonat trh? Jak na to vůbec jít prakticky – mám se podívat na faktory jako beta koeficient nebo standardní odchylku? A co mě zajímá víc – dlouhodobý růst, nebo krátkodobé výkyvy? Existují nějaké specifické typy ETF, které byste doporučili pro začátečníka? A co takové výnosy a dividendy – jak je to s jejich reinvesticí? V neposlední řadě by mě zajímalo, zda má smysl sledovat trendy v ESG investování, protože poslední dobou se o tom hodně mluví. Takže co všechno bych měl mít na paměti při výběru toho správného ETF?