Charts.cz/Fórum/Co teď ovlivňuje ceny nemovitostí v Česku?

Co teď ovlivňuje ceny nemovitostí v Česku?

V poslední době se hodně diskutuje o cenách nemovitostí v Česku a já bych rád věděl, co všechno vlastně teď ovlivňuje tyto ceny. Všichni víme, že to jsou různé faktory jako nabídka a poptávka, ale je toho určitě víc. Jak moc se na tom podepisuje inflace, úrokové sazby a ekonomická situace? Mám pocit, že se ceny nemovitostí stále zvyšují, ale nevím, jestli je to udržitelné. Zajímalo by mě také, jaký vliv mají na ceny nemovitostí různé vládní politiky a dotační programy pro bydlení. Co třeba pandemie – změnila nějak trh s nemovitostmi? A co očekáváte do budoucna? Bude dál cena nemovitostí stoupat nebo už jsme na vrcholu? Jaké trendy teď hýbou trhem? Chtěl bych si udělat lepší obrázek o tom, co mě čeká, pokud bych chtěl investovat do nemovitosti nebo si jen koupit vlastní bydlení. Díky za všechny názory!

139 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2024
Renata Škodová
Renata Škodová

Ceny nemovitostí v Česku teď fakt ovlivňuje spousta věcí. Jasně, nabídka a poptávka hrají roli, ale úrokový sazby jsou teď fakt klíčový. Jak se zvyšujou, tak to lidi odrazuje od půjček a tím pádem i od koupě nemovitostí. Inflace taky dělá svoje, zdražuje materiály a náklady na stavbu. Ekonomická situace obecně není moc růžová, což se taky podepisuje na ochotě lidí investovat do nemovitostí.

Vláda má některý programy na podporu bydlení, ale často jsou nedostatečný nebo složitý, což ne vždycky lidem pomůže. V pandemii se hodně změnilo to, jak lidi vnímají bydlení – víc se řeší prostory na home office a venkovní prostory. Teď to vypadá, že ceny neporostou tak rychle jako dřív, ale k nějakému poklesu asi nedojde. Místo toho bych tipoval stagnaci nebo pomalý růst.

Takže pokud plánuješ investici do nemovitosti, můžou být lepší časy než teď, ale pokud chceš bydlet, tak už bys měl začít koukat po něčem. Důležitý je sledovat trendy – třeba jak se mění preference lidí nebo co plánují stavební firmy.

165 slov
1.7 minut čtení
14. 5. 2023
Věra Prokopová
Věra Prokopová

Ceny nemovitostí v Česku teď hodně ovlivňuje několik faktorů. Inflace je na vzestupu, což tlačí ceny nahoru, protože lidi se bojí, že peníze ztrácí hodnotu. Úrokový sazby taky hrajou roli – když jsou nízký, lidi mají větší chuť si půjčovat a kupovat, což zvyšuje poptávku. Ekonomická situace je teď dost nejistá, takže to může mít vliv na to, jak se lidé rozhodujou investovat nebo kupovat bydlení. Vláda má různé dotační programy a politiky, ale ty spíš pomáhají jen určitým skupinám lidí. A co pandemie? No, ta změnila spoustu věcí – lidi začali hledat větší prostory nebo mimo města kvůli home office. Myslím, že ceny určitě ještě porostou, ale už ne tak rychle jako dřív. Na vrcholu asi nejsme, ale udržet ten růst bude těžší. Zkus si zjistit víc o lokalitách, co tě zajímají, a sleduj trh.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 3. 2024
Luboš Strnad
Luboš Strnad