Charts.cz/Fórum/Jaké trendy v ETF fondech poráží klasické akcie?

Jaké trendy v ETF fondech poráží klasické akcie?

Zajímalo by mě, co to vlastně znamená, když se říká, že ETF fondy mají nějaké trendy, které překonávají klasické akcie. Mám na mysli různé oblasti, jako jsou například technologické ETF nebo ESG fondy. Jak se tyto trendy projevují v praxi? Znamená to, že když investuji do ETF, mám větší šanci na zisk než při investování do jednotlivých akcií? A co třeba náklady spojené s investováním do ETF ve srovnání s tradičními akciemi? Můžete mi prosím osvětlit také to, jak se vyvíjí poptávka po těchto fondech a jestli to má nějaký vliv na jejich výkon? Zajímá mě i to, jestli jsou nějaké specifické sektory nebo regiony, kde ETF fondy skutečně excelují a proč tomu tak je. Rád bych pochopil, zda jsou ETF vhodné pro dlouhodobé investice nebo spíše pro obchodování na krátkou dobu. Které konkrétní ETF byste doporučili sledovat v současné době? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito trendy a jak jste vy sami naložili se svými investicemi do ETF? Díky za všechny odpovědi, moc mi to pomůže!

167 slov
1.7 minut čtení
26. 5. 2024
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková

Takže, když se mluví o ETF fondech, co vlastně znamená, že porážejí klasické akcie? No, většinou jde o to, že ETF sledujou nějaký trendy nebo sektory, jako třeba technologie nebo ESG (environmentální, sociální a správa). Tyhle fondy často nabízejí diversifikaci, což je super, protože místo toho, abys vsadil na jednu akcii a riskoval, že spadne, můžeš investovat do celého segmentu trhu. To ti dává větší šanci na zisk.

Pokud jde o náklady, ETF bývají většinou levnější než investice do jednotlivých akcií, protože máš nižší transakční poplatky a i manažerské poplatky jsou obvykle nižší. Poptávka po těchto fondech roste, což může zvyšovat jejich výkon - čím víc lidí do toho investuje, tím je větší šance na nárůst ceny.

Některé sektory jako technologie nebo obnovitelné energie v poslední době fakt excelují. Dlouhodobě jsou ETF určitě vhodný způsob investice. Můžeš si vybrat mezi těmi, co sledují široký trh nebo se zaměřují na specifický sektor. V současnosti bych sledoval třeba S&P 500 ETF nebo nějaké zaměřené na zelené technologie.

Osobně jsem do ETF investoval a zdá se mi to jako rozumná strategie. Když nevíš přesně, kam investovat, ETF ti dají nějakou jistotu bez velkého rizika.

188 slov
1.9 minut čtení
6. 2. 2025
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička

Když se mluví o trendech v ETF fondech, myslí se tím, že některé typy ETF, jako jsou technologické nebo ESG (environmentální, sociální a správa), dokážou přinášet vyšší výnosy než klasické akcie. To může být způsobeno tím, že tyhle sektory mají momentálně větší dynamiku růstu a investoři do nich hromadně směřují své peníze. Růst poptávky po těchto fondech zvyšuje jejich cenu a tím pádem i výkon.

Pokud jde o náklady, ETF bývají levnější než nakupování jednotlivých akcií, protože platíš jen jedny poplatky za správu fondu a ne za každou akcii zvlášť. Většinou se i lépe diversifikují, což snižuje riziko.

Sektory jako technologie nebo obnovitelné zdroje energie teď hodně táhnou, takže pokud do nich investuješ přes ETF, můžeš mít větší šanci na zisk. Dlouhodobé investice v těchto oblastech se obvykle vyplácí víc než krátkodobé spekulace.

Osobně bych doporučil sledovat například ETF jako QQQ (nasdaq-100) nebo nějaký ESG fond. V poslední době jsem u ETF měl dobré zkušenosti a sleduju, jak se trhy vyvíjejí. Mám v tom jasno a vím, že dlouhodobě to může být solidní cesta.

173 slov
1.7 minut čtení
6. 2. 2025
Renata Štefanová
Renata Štefanová