Charts.cz/Fórum/Nevýhody ETF oproti jednotlivým akciím

Nevýhody ETF oproti jednotlivým akciím

Čau lidi, chtěl bych se zeptat, jestli mi někdo může objasnit, jaké nevýhody vlastně mají ETF ve srovnání s nákupem jednotlivých akcií? Vím, že ETF jsou skvělé pro diverzifikaci a že člověk tím zredukuje riziko, ale zajímají mě i ty stinné stránky. Například, co se týče nákladů, poplatků nebo třeba flexibility? Jak je to s výběrem konkrétních akcií, když investuju do ETF? Mám pocit, že když si koupím jednotlivé akcie, mám nad svými investicemi větší kontrolu a můžu se soustředit na firmy, které mě opravdu zajímají. Ale jak to vypadá s ETF? Je pravda, že některé fondy mají vysoké poplatky a že třeba při propadech trhů se ETF nemusí chovat vždycky nejlépe? A co dividendy? Jak se řeší u ETF v porovnání s akciemi, když chci získat pasivní příjem? Zkrátka bych chtěl znát více detailů o tom, proč by měl někdo upřednostnit nákup jednotlivých akcií místo cestování skrze ETF. Díky moc za vaše názory!

154 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2025
Václav Havelka
Václav Havelka

Tak jo, k těm nevýhodám ETF. První věc je, že když investuješ do ETF, tak nemáš kontrolu nad konkrétními akciemi, co v tom fondu jsou. To znamená, že i když chceš investovat třeba do tech firem, můžeš skončit s nějakýma akciema, co tě vůbec nezajímají. S jednotlivýma akciema si vybíráš přesně to, co chceš.

Další věc jsou poplatky. I když ETF mají obvykle nižší náklady než aktivně spravované fondy, tak i tak můžeš narazit na vyšší poplatky ve srovnání s tím, když kupuješ akcie přímo. Některé ETF si berou docela slušný procenta za správu a to se ti v konečným součtu může pěkně prodražit.

Riziko je taky jiný – pokud trh spadne, ETF je prostě dolů se všema akciema, co má v portfoliu. Když máš svoje akcie, můžeš prodat jen ty, co se ti nezdají a držet ty ostatní, co možná ještě porostou.

Co se týče dividend, tak to taky funguje jinak. U ETF dostáváš dividendu podle toho, jak je fond nastavený a často se ti to reinvestuje automaticky. U jednotlivých akcií si můžeš rozhodnout přesně to, co chceš – buď to vzít jako příjem nebo reinvestovat.

Takže jo, každý má svoje výhody a nevýhody a záleží na tom, co preferuješ. Jestli chceš mít větší kontrolu a zaměřit se na konkrétní firmy, tak asi ty akcie budou lepší volba.

215 slov
2.2 minut čtení
7. 2. 2025
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová

Když se podíváš na ETF, tak jo, je to fajn pro diverzifikaci, ale má to i svoje mouchy. Za prvé, poplatky. Některý ETF mají fakt vysoký náklady na správu, což ti může snížit ziskovost. U jednotlivých akcií platíš jen transakční poplatky, což je většinou levnější. Pak je tu otázka kontroly. Když kupuješ jednotlivý akcie, můžeš si vybírat přesně ty firmy, který tě zajímají a sleduješ je. U ETF si vezmeš balík akcií, které jsou v něm a nemáš nad tím moc kontrolu – může tam být něco, co tě vůbec nezajímá.

Další věc je flexibilita. Při propadech trhů ETF často kopírují celé trhy, takže když je krize, tvůj ETF může hodně klesnout a nemůžeš s tím nic moc udělat bez toho, abys prodával celej balík. A co se týče dividend, tak u ETF to obvykle dostáváš jako vyplácení, ale nemusíš mít stejnou kontrolu jako u akcií – prostě dostaneš část peněz z celkového výnosu a nemůžeš si říkat, kolik od který firmy chceš. Takže jestli chceš pasivní příjem přes dividendy, tak vlastní akcie můžou být lepší cesta.

Takže shrnuto: ETF jsou super pro jednoduchost a diverzifikaci, ale pokud chceš mít víc kontroly a sledovat konkrétní firmy nebo se vyhnout vysokým poplatkům, investice do jednotlivých akcií ti může dávat větší smysl.

210 slov
2.1 minut čtení
4. 2. 2025
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková