Charts.cz/Fórum/Jak si mohu bezpečně uložit své kryptoměny?

Jak si mohu bezpečně uložit své kryptoměny?

V poslední době se hodně mluví o kryptoměnách a já jsem do tohoto světa taky trochu naskočil. Jenže teď mám docela strach o to, jak je správně uchovávat. Přece jen, slyšel jsem příběhy o tom, jak lidé přicházejí o své peníze, protože je někdo okradl nebo ztratili přístup k peněženkám. Tak bych se rád zeptal, co dělat, abych si mohl bezpečně uložit své kryptoměny? Mám používat hardwarové peněženky nebo stačí softwarové? Jaké jsou vlastně rozdíly mezi různými typy peněženek a co byste doporučili pro začátečníky? Vím, že bezpečnostní klíče jsou důležité, ale jak je mám správně chránit? Co když zapomenu heslo nebo mi zařízení, na kterém mám peněženku, selže? Existují nějaké tipy na prevenci proti hackům a podvodům? A co třeba uchovávat klíče offline nebo na papíře? Jak je to vůbec s těmi papírovými peněženkami? Má to smysl? Budu vděčný za jakékoliv rady nebo zkušenosti z praxe, protože si opravdu nechci nechat ujít tuto investiční příležitost, ale zároveň nechci udělat chybu a přijít o všechny své úspory.

167 slov
1.7 minut čtení
13. 11. 2022
Adéla Říhová
Adéla Říhová

Bezpečné uchovávání kryptoměn je fakt důležitý. Tady je pár tipů, co bys mohl udělat. Nejlepší je používat hardwarové peněženky jako Ledger nebo Trezor, protože jsou offline a těžko se hackují. Softwarové peněženky můžou být fajn na menší částky, ale měj na paměti, že jsou víc náchylné k útokům.

Hodně lidí zapomíná na zálohy. Ujisti se, že máš svůj seed (to je ten klíč) někde bezpečně zapsaný – ideálně na papíře a uložený na bezpečném místě, klidně i v trezoru. Co se týče hesel, používej silná a jedinečná hesla a ideálně dvoufázové ověřování, kde to jde.

Pokud jde o papírové peněženky, tak jo, může to smysl mít, ale musíš být opatrný, aby se nedostaly do rukou někoho jinýho. A nezapomeň, že jakmile je papírová peněženka ztracená nebo zničená, tak o ty krypto přijdeš.

Na hacky a podvody si dávej bacha – nekupuj krypta od neznámých lidí a vždycky ověřuj adresy a odkazy, než klikneš. Mít peníze rozložené na víc míst (diverzifikace) taky není špatný nápad.

Takže shrnuto: hardwarová peněženka + zálohy + silná hesla + opatrnost = dobrý základ pro bezpečné uchovávání kryptoměn.

180 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2024
Patrik Říha
Patrik Říha

Tady je pár tipů, jak na to. Pokud jde o peněženky, tak hardwarové peněženky jsou určitě lepší volba pro bezpečnost. Uchovávají tvoje klíče offline, což je super ochrana proti hackům. Softwarové peněženky jsou fajn na rychlý přístup, ale mají svá rizika. Co se týče hesel a klíčů, určitě si je někam napiš a schovej na bezpečném místě, ale ne na tom zařízení, kde máš krypta. Papírové peněženky můžou být taky dobré, ale musíš je fakt dobře chránit – ideálně doma v trezoru. Zapomněl jsi heslo? To je problém, proto si udělej zálohu a zvaž použití nějakého password manageru. A nezapomeň aktualizovat software a používat dvoufaktorovou autentizaci, kde to jde. Když se ti něco nebude zdát nebo dostaneš podezřelý e-mail, radši to ignoruj. Měj na paměti, že i malé chyby můžou vést ke ztrátám, tak buď opatrný.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2023
Marek Dubský
Marek Dubský