Charts.cz/Fórum/Můžu si půjčit peníze v DeFi bez nějakého zajištění?

Můžu si půjčit peníze v DeFi bez nějakého zajištění?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje, když chci půjčit peníze v DeFi. Slyšel jsem, že to je úplně jiný svět než tradiční bankovnictví, ale mám trochu chaos v tom, co všechno je potřeba a jaké jsou možnosti. Jde to vůbec bez nějakého zajištění? Mám na mysli, jestli existují platformy nebo protokoly, kde bych mohl získat půjčku bez toho, abych musel poskytnout nějaké kolaterály nebo jiné garance. Je to bezpečné? Jaké jsou rizika? Zaznamenal jsem, že u některých decentralizovaných financí se nabízí možnost půjčit si bez zajištění, ale pořád mám obavy. Co když se něco pokazí? Jak to pak funguje s úroky? Může mi někdo vysvětlit, jestli jsou takové půjčky vůbec reálné a co všechno bych měl mít na paměti? Díky moc za jakékoli informace a zkušenosti!

127 slov
1.3 minut čtení
6. 6. 2024
Bohumil Vaníček
Bohumil Vaníček

K půjčení peněz v DeFi bez zajištění to jde, ale většinou to není tak jednoduchý proces. Existují platformy, které nabízejí tzv. "unsecured loans" (půjčky bez zajištění), ale většinou se na to dívají jako na riziko. Například protokoly jako Aave nebo Compound většinou vyžadují kolaterál, ale některé nové projekty se snaží o to, aby poskytovaly půjčky na základě reputace nebo historie transakcí.

Jde o to, že když si půjčíš bez zajištění, tak se můžeš dostat do problémů, protože pokud nezaplatíš zpět, můžeš přijít o nějaké bonusy nebo reputaci v daném systému. Úroky bývají vysoké, protože je tam vyšší riziko pro věřitele. Jakmile se něco pokazí, je těžší získat zpět svoji investici nebo vrátit půjčku.

Zkrátka, je dobrý si pořádně prostudovat všechny možnosti a rizika, než do toho skočíš. Zvažuj dobře a radši si v klidu přečti recenze těchto platforem a zjisti jak fungují. Bezpečnost je fakt důležitá, takže nebuď moc ukvapený.

149 slov
1.5 minut čtení
26. 3. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková

Jo, v DeFi je to trochu jiný než v bankách. Existujou platformy, kde si můžeš půjčit bez zajištění, ale je to dost riskantní. Tyhle půjčky bez kolaterálu obvykle fungujou na základě smart kontraktů a většinou se používaj pro krátkodobé úvěry. Ale pozor, úroky můžou být dost vysoký a pokud se ti nepodaří splatit včas, můžeš skončit se ztrátou.

Rizika jsou hlavně v tom, že tyto protokoly nejsou tak regulovaný jako banky, takže pokud by se něco pokazilo, nemáš koho žalovat. Můžeš narazit třeba na problém s likviditou nebo s kódem smart kontraktu. Vždycky je dobrý si projít recenze nebo audit těch platforem. Takže jo, půjčit si jde, ale fakt buď opatrnej a přemýšlej nad tím, co děláš.

117 slov
1.2 minut čtení
16. 11. 2024
Hana Mašková
Hana Mašková