Charts.cz/Fórum/Jaký vliv má zlato na moje investiční portfolio v roce 2023?

Jaký vliv má zlato na moje investiční portfolio v roce 2023?

V poslední době se hodně mluví o zlatě a jeho roli v investičních portfoliích. Rád bych se zeptal, jak vlastně zlato ovlivňuje celkové výnosy a stabilitu portfolia v roce 2023. Slyšel jsem, že je to bezpečný přístav v nejistých časech a že jeho cena má tendenci růst, když se trhy propadají. Je tedy rozumné zařadit zlato mezi své investice? Jak by se zlato mělo kombinovat s dalšími aktivy jako jsou akcie nebo kryptoměny? A co říkáte na to, že některé analýzy naznačují, že zlato může letos dokonce překonat ostatní investice? Mám obavy z inflace a také z geopolitických rizik – může mi zlato pomoci ochránit moji investici? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do zlata v současném ekonomickém prostředí? Zajímalo by mě, zda máte osobní zkušenosti s investicemi do zlata a jakou strategii byste doporučili pro někoho, kdo teprve začíná. Děkuji za všechny rady a tipy.

146 slov
1.5 minut čtení
5. 8. 2024
Jitka Němcová
Jitka Němcová

Zlato má v poslední době dost silnou pozici, hlavně kvůli inflaci a různým geopolitickým problémům. Mnoho lidí ho považuje za bezpečný přístav, což je pravda, když se trhy dostanou do problémů. Když akcie padají, zlato většinou roste, takže ho můžeš vnímat jako pojistku.

Pokud jde o kombinaci se zbytkem portfolia, je dobré mít zlato alespoň v menší části. Například nějakých 5-10% z portfolia může pomoct stabilizovat výnosy. Při investici do kryptoměn to platí dvojnásob – ty jsou dost volatilní, takže zlato ti může přinést klid.

Osobně jsem do zlata investoval a celkem se mi to vyplatilo, zejména v těžších časech na trzích. Sice to není investice, která ti přinese rychlé zisky jako akcie nebo kryptoměny, ale spíš stabilitu. Je dobré sledovat trh a ceny zlata, protože jak říkáš, letos by mohlo být zajímavé.

Nevýhody? Zlato nenabízí dividendy nebo úroky, takže na tom nevyděláš tolik, pokud se cena nezvedne. Taky ho musíš nějakým způsobem uchovávat a zabezpečit. Takže jo, má to své pro a proti. Ale v dnešní době rozhodně stojí za zvážení.

170 slov
1.7 minut čtení
2. 2. 2025
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Zlato má rozhodně svůj význam v investičním portfoliu, zejména teď, když jsou trhy dost nejisté. V roce 2023 se inflace a geopolitické napětí dostávají do popředí, a zlato jako bezpečný přístav může být dobrá volba. Historicky má tendenci růst, když akcie padají, takže to může pomoci vyvážit portfolio.

Pokud uvažuješ o zařazení zlata, tak bys měl mít na paměti, že to není něco, co bys měl mít 100 % svých investic. Můžeš zvážit kombinaci s akciemi a třeba i kryptoměnami. Zlato je obecně považováno za stabilní aktivum, ale cenové výkyvy jsou taky možné.

Osobně bych doporučil začít s malým podílem zlata v portfoliu – třeba kolem 5-10 %. To ti dá trochu ochrany vůči inflaci bez toho, aby ti to zbytečně rozbilo celkovou strategii. Je to spíš takový zajišťovací prvek. V poslední době se mluví o tom, že zlato by mohlo překonat ostatní investice, ale to je vždycky těžké předpovědět. Takže jo, zlato může být dobrý krok, ale nedávej do něj všechen svůj majetek.

163 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2025
Michaela Pešková
Michaela Pešková