Charts.cz/Fórum/Státní vs. korporátní dluhopisy: Jak to je s daněmi?

Státní vs. korporátní dluhopisy: Jak to je s daněmi?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy, zvlášť co se týče zdanění. Pochopil jsem, že oba typy dluhopisů mohou být zajímavou investicí, ale co se týče daní, tak tam musí být nějaké nuance. Například slyšel jsem, že úroky ze státních dluhopisů mohou být zdaněny jinak než ty z korporátních, ale moc tomu nerozumím. Jak to tedy je? Je pravda, že státní dluhopisy mají nějaké daňové výhody? A co korporátní? Jak se liší v přístupu k daním a co bych měl vědět, když uvažuji o investici do jednoho nebo druhého? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké specifické daňové dopady, když bych chtěl prodat tyto dluhopisy před jejich splatností. Může mi někdo osvětlit, jak to vlastně funguje a na co si dát pozor? Díky moc za rady!

131 slov
1.3 minut čtení
28. 9. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Státní a korporátní dluhopisy se od sebe liší nejen v tom, kdo je vydává, ale i v zdanění. Obecně platí, že úroky ze státních dluhopisů bývají osvobozeny od daně z příjmu, což je pro investory dost výhodné. To znamená, že pokud investuješ do státního dluhopisu, tak ti úroky nebudou zdaněny, což může být lákavé. Na druhou stranu, úroky z korporátních dluhopisů jsou standardně zdaněny jako příjem. Takže pokud si koupíš korporátní dluhopis, tak budeš muset počítat s tím, že část úroků odevzdáš státu.

Kromě toho, když bys chtěl prodat dluhopisy před splatností, můžeš narazit na daňové dopady v závislosti na tom, jestli prodáš s ziskem nebo ztrátou. U státních je to většinou podobné jako u korporátních, ale opět to záleží na tom, jak se ti to vyplatí. Zkrátka se doporučuje mít to promyšlené a možná se poradit s nějakým daňovým poradcem, abys věděl přesně, co tě čeká.

147 slov
1.5 minut čtení
25. 4. 2024
Marek Dubský
Marek Dubský

Když to vezmeš z pohledu daní, tak státní a korporátní dluhopisy se fakt liší. Úroky ze státních dluhopisů, třeba těch českých, jsou většinou osvobozený od daně z příjmů, což je fajn. To znamená, že když dostaneš úroky, tak ti z toho nevydrží nic na daních. Na druhou stranu, úroky z korporátních dluhopisů se normálně daní, takže si musíš připravit nějaké peníze na daně, když počítáš s tím, že vyděláš právě na těchto dluhopisech.

Pokud jde o prodej před splatností, tak tam záleží na tom, jaký je výnos a za kolik je prodáš. Pokud prodáš za víc než si koupil, tak to můžeš mít jako zisk a ten se daní jako kapitálový příjem. U státních dluhopisů je to podobný, ale pokud jsi měl úroky osvobozené, tak bys měl být opatrný.

Je dobrý se podívat na konkrétní zákony a na to, co platí v tvém případě. Každý stát má trochu jiné pravidla a někdy se to mění. Takže když uvažuješ o investici do těchto dluhopisů, určitě si zjisti aktuální informace ohledně daní a případných výhod nebo nevýhod. Může to dost ovlivnit tvůj konečný zisk.

182 slov
1.8 minut čtení
28. 8. 2024
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová