Charts.cz/Fórum/Je bezpečné investovat do nelikvidních dluhopisů v současné ekonomické situaci?

Je bezpečné investovat do nelikvidních dluhopisů v současné ekonomické situaci?

V poslední době se hodně mluví o různých typech investic a já mám na srdci otázku, která mě trápí. Slyšel jsem, že nelikvidní dluhopisy mohou být zajímavou příležitostí, ale v kontextu aktuální ekonomické situace a všech těch turbulencí na trzích, co se vlastně děje, se cítím trochu nejistě. Je to rozumné? Mám pocit, že s inflací a vysokými úrokovými sazbami je to všechno více riskantní než dřív. Jaké jsou skutečné rizika investice do těchto dluhopisů? Můžu se spolehnout na to, že mi přinesou zisk, nebo je to spíš sázka na štěstí? Zajímá mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto typem investování a jaké máte názory na situaci s likviditou. Jak velký vliv má celková ekonomická situace na hodnotu těchto dluhopisů? Vzhledem k tomu, že nelikvidní dluhopisy nejsou snadno prodejný, co když budu potřebovat peníze rychle? Co byste mi doporučili? Je lepší investovat do něčeho jiného, co je více likvidní? Jak postupovat při výběru konkrétních nelikvidních dluhopisů? Díky za vaše názory a rady.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 3. 2023
Radek Jílek
Radek Jílek

Investice do nelikvidních dluhopisů v současné době může být dost riskantní. Momentálně máme vysokou inflaci a úrokové sazby, což zvyšuje tlak na ekonomiku. Nelikvidní dluhopisy nejsou snadno prodejný a když budeš potřebovat peníze rychle, můžeš narazit na problém. Likvidita je klíčová, zvlášť teď. Pokud se rozhodneš do nich investovat, měl bys pečlivě vybírat konkrétní emise a důkladně zkoumat emitenta. Vždycky je lepší mít rezervu v likvidnějších aktivech, pokud si nejsi jistý, jak dlouho budeš mít peníze uvázané. Pokud se necítíš komfortně s rizikem, možná bys měl zvážit jiné investice, které ti nabízejí více flexibility.

94 slov
0.9 minut čtení
8. 2. 2025
Renata Škodová
Renata Škodová

Rozumím ti, v dnešní době je to fakt složité. Nelikvidní dluhopisy mají svoje výhody, ale taky značný rizika, zvlášť teď, když je inflace a úrokový sazby vysoko. Když investuješ do něčeho, co se špatně prodává, můžeš skončit s majetkem, kterej neprodáš, když to budeš potřebovat. To znamená, že pokud budeš potřebovat rychle peníze, můžeš mít problém. Tyhle dluhopisy často slibují vyšší výnosy, ale za jakou cenu? Musíš si důkladně prověřit emitenta a jeho schopnost splácet. Doporučuji mít nějakou část peněz v likvidnějších investicích, aby ses mohl vyhnout stresu při neočekávaných výdajích. Při výběru nelikvidních dluhopisů se zaměř na diverzifikaci a radši zvol něco s dobrou reputací. Mysli na to, že větší potenciál zisku přináší i větší riziko. Takže si to dobře promysli a neinvestuj všechno do jedné věci.

128 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2025
Eduard Roubal
Eduard Roubal