Charts.cz/Fórum/Jaké akcie v oblasti umělé inteligence byste doporučili?

Jaké akcie v oblasti umělé inteligence byste doporučili?

Zajímám se o investice do akcií a poslední dobou mě velmi přitahuje oblast umělé inteligence. Je to přece jen oblast, která se neustále vyvíjí a nabízí spoustu příležitostí. Rád bych se zeptal, které konkrétní akcie v oblasti AI byste doporučili koupit? Jsem si vědom toho, že na trhu je spousta firem, které se zabývají technologiemi souvisejícími s umělou inteligencí, ale pro mě jako začátečníka je dost těžké orientovat se v tom, které z nich mají skutečný potenciál růstu a které jsou jen módní záležitostí. Mohl by mi někdo doporučit konkrétní společnosti nebo třeba i ETF, které se zaměřují na AI? A kde bych měl začít, abych se více dozvěděl o těchto firmách a jejich finančním zdraví? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o investici do akcií v této oblasti? Díky za jakékoli tipy nebo rady!

138 slov
1.4 minut čtení
26. 4. 2024
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková

Takže, pokud se zajímáš o akcie v AI, doporučil bych se podívat na pár známých jmen. Například Nvidia je fakt velká na grafické karty a AI akceleraci, mají dobré výsledky a pořád rostou. Pak tu máš Alphabet (Google), co investuje do strojového učení a různých AI projektů. Další zajímavá firma je Microsoft, ti teď hodně tlačí na AI ve svém cloudu. Z ETF můžeš zvážit Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF, to je takový mix firem z oboru. Když investuješ, koukej na jejich růstové potenciály, finanční zdraví (dluhy vs. příjmy) a jak moc jsou inovativní. A rozhodně si o těch firmách přečti víc – sleduj zprávy, výsledky a analýzy, abys měl přehled. A neboj se investovat, ale vždycky s rozumem!

121 slov
1.2 minut čtení
21. 9. 2024
Elena Tomanová
Elena Tomanová

Když se díváš na akcie v oblasti umělé inteligence, tak určitě zvažuj velké jména jako Nvidia a AMD. Tyhle firmy jsou špičkoví výrobci grafik, které se používají na trénování AI modelů. Pak tu máš taky Alphabet (Google), co dělá spoustu pokroků v AI technologiích. Microsoft je další, mají hodně investic do AI a integrují to do svých produktů. Jestli chceš něco diversifikovanějšího, tak bys mohl kouknout na ETF jako ARK Autonomous Technology & Robotics ETF nebo Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF. Ty ti dají přehled o více firmách najednou.

Co se týče toho, jak zjistit, které firmy mají potenciál, tak hodně sleduj novinky v oboru, čti analýzy a sleduj jejich finanční výsledky. Důležitý jsou faktory jako tržní kapitalizace, růst příjmů a schopnost inovovat. Zkus se podívat na firemní zprávy a prozkoumat jejich produkty, jsou-li ziskové a jaký mají potenciál na trhu. Hlavně ale investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit, protože AI je hodně volatile odvětví.

158 slov
1.6 minut čtení
14. 8. 2024
Václav Jirka
Václav Jirka