Charts.cz/Fórum/Může NFT v budoucnu nahradit tradiční umění a investice?

Může NFT v budoucnu nahradit tradiční umění a investice?

Zajímalo by mě, jestli si někdo myslí, že NFT by mohlo v blízké budoucnosti převzít roli tradičního umění a investic? S tím, jak se technologie vyvíjí a jak se stále více lidí zajímá o digitální sběratelské předměty, nedokážu si pomoct, ale přemýšlím, jestli se to stane trendem. Všichni víme, že tradiční umění má svou hodnotu a historii, ale co když digitální umění a NFT zcela změní hru? Může být digitální vlastnictví tak cenné jako obrazy od slavných mistrů? A co investice do NFT – jsou skutečně bezpečné nebo je to jen bublina, která praskne? Mám obavy, že pokud se na trhu objeví příliš mnoho NFT a jejich hodnota klesne, mohli bychom přijít o peníze. Jak si tedy stojí NFT ve srovnání s klasickými investicemi jako jsou akcie nebo nemovitosti? Rád bych slyšel názory ostatních na to, zda je možné, že se NFT stane dominantní formou umění a investic v budoucnu. Myslíte si, že to bude reálné nebo je to spíš sci-fi? Co všechno by se muselo stát, aby se takový posun opravdu uskutečnil?

173 slov
1.7 minut čtení
5. 5. 2024
Štěpán Kalous
Štěpán Kalous

Jasně, NFT mají potenciál změnit hru, ale nahradit tradiční umění? To je otázka. Tradiční umění má historii, kulturu, příběhy a tohle všechno dává hodnotu. Digitální umění a NFT jsou fajn, ale stále to může být jen módní trend. Jak říkáš, bubliny praskají a já se taky bojím, že až přijde na trh hodně NFT, tak jejich cena spadne. Investice do NFT jsou dost riskantní. A taky nevím, jestli digitální vlastnictví může někdy mít stejnou prestiž jako obrazy od starých mistrů. Možná se z NFT stane něco jako nový způsob sběratelství, ale dominantní forma umění? To bude chtít ještě čas a jasné regulace. Kdo ví, co budoucnost přinese.

107 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2022
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

No, já si myslím, že NFT mají šanci se prosadit, ale určitě nenahradí tradiční umění úplně. Tradiční umění má prostě tu historii a emocionální hodnotu, kterou digitál nikdy mít nebude. Ale zase, jak se technologie vyvíjí, tak se i naše vnímání hodnoty mění. Digitalizace a NFT přitahují mladší generaci, která si potrpí na unikátní digitální obsah. Co se týče investic, tam je to dost riskantní. Mohlo by se to chovat jako bublina, protože teď je to takové trendy a lidi do toho skáčou bez rozmyslu. Ale pokud by NFT získaly nějakou stabilitu a uznání, tak bych se nebál říct, že by mohly být jednou stejně cenné jako klasické investice. Jenže pro to je potřeba dořešit spoustu věcí – jako regulace trhu a větší důvěra v digitální vlastnictví. Takže jo, může to být trend, ale zatím je to spíš takové experimentální pole.

141 slov
1.4 minut čtení
21. 11. 2023
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová