Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je NFT opravdu cenné?

Jak zjistit, jestli je NFT opravdu cenné?

Zajímá mě, jak vlastně poznat, jestli je nějaký NFT opravdu cenný a jestli do něj má smysl investovat. Je jasné, že ceny se hodně liší a někdy mám pocit, že to úplně nedává smysl. Myslím si, že na trhu je spousta projektů, které vypadají skvěle, ale nedokážu si představit, jak dlouho vydrží nebo jestli vůbec mají nějakou hodnotu. Jaké faktory bych měl sledovat? Je důležitá popularita autora nebo umělce? Co třeba rarity jednotlivých tokenů, jak to funguje a co to vlastně znamená? A co komunitní podpora? Může to ovlivnit hodnotu NFT? Slyšel jsem něco o tom, že některé NFT získávají na hodnotě díky tomu, jak moc jsou lidé ochotni za ně zaplatit. Ale co když se cena začne propadat? Jak zjistit, zda investuji do kousku, který si zachová hodnotu v čase? A co technologie za tím? Jak moc je důležité, na jaké platformě se NFT prodává nebo jaký má smart kontrakt? Uvažoval jsem i o tom, jestli by bylo dobré sledovat trendy v oblasti kryptoměn obecně a jak to může ovlivnit trh s NFT. Mohli byste mi prosím poradit, na co se zaměřit při posuzování hodnoty NFT? Dík za všechny tipy!

191 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2022
Zuzana Pešková
Zuzana Pešková

No, zjistit, jestli je NFT cenný, je fakt oříšek. Tady je pár věcí, na co se zaměřit. Za prvé, autor nebo umělec hraje velkou roli – pokud je známý nebo má solidní reputaci, může to hodně pomoct ceně. Pak je tu rarity – některé NFT jsou unikátní nebo mají limitovaný počet, což jim dává větší hodnotu. Komunitní podpora taky není k zahození; když má projekt silnou komunitu, tak je větší šance, že se cena udrží nebo poroste.

Pak sleduj trendy na trhu – ceny NFT mohou skákat podle toho, co se děje v širším kryptosvětě. Taky si dej pozor na platformu, kde se NFT prodávají; některé jsou víc důvěryhodné než jiné a kvalitní smart kontrakty jsou důležité. Ale stejně je to hodně o tom, kolik jsou lidi ochotní za daný NFT zaplatit. Když začne cena padat, může být těžký to zastavit. Takže jo, drž oči otevřený a snaž se pochopit celý kontext kolem toho NFT, než do něj vložíš prachy.

160 slov
1.6 minut čtení
21. 7. 2024
Anna Procházková
Anna Procházková

Nohama na zemi, tohle je hodně o spekulacích. Základ je koukat na autora – jestli už něco dal do světa a má nějakou reputaci, tak to může být plus. Rarity tokenů taky hraje roli, čím unikátnější, tím větší cena, ale pozor, ne vždycky to platí. Komunita je důležitá, silná podpora může znamenat stabilnější ceny. Sledovat trendy v kryptu je taky dobrý nápad, protože když Bitcoin roste, často to žene nahoru i NFT.

Technologie a platforma jsou rozhodující – některé blockchainy jsou víc ceněné než jiné a smart kontrakty můžou mít vliv na funkčnost tokenu. A pak tu máme poptávku a nabídku; pokud lidi začnou mít zájem, cena vzroste. Ale jak říkáš, co když začne propad? Tohle jde těžko odhadnout. Hlavně se nenech unést hype a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

134 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Anna Vejvodová
Anna Vejvodová