Charts.cz/Fórum/Co znamená RSI a jak to použít při obchodování?

Co znamená RSI a jak to použít při obchodování?

Nedávno jsem slyšel o něčem, čemu se říká RSI, ale úplně tomu nerozumím. Je to nějaký indikátor nebo co? Četla jsem, že se používá při obchodování s akciemi, ale jak konkrétně to funguje? Kdo ho vlastně využívá? Mám pocit, že to souvisí s technickou analýzou, ale chtěla bych vědět víc. Jak se dá RSI interpretovat? Jaké hodnoty jsou důležité a jak poznám, kdy je ten správný čas na nákup nebo prodej? Je to spolehlivý nástroj, nebo spíš jen další věc, která mě může zmást? A co když budu mít nějaké otevřené pozice – mohu tento indikátor použít k rozhodování o jejich uzavření? Opravdu by mě zajímalo, jak začít s tímto RSI a jestli je to něco, co by mohl využít i někdo, kdo teprve začíná s investováním. Děkuji za každou radu!

131 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2024
Josef Kovařík
Josef Kovařík

RSI je zkratka pro Relative Strength Index, což je technický indikátor, který se používá k měření síly nebo slabosti ceny akcie na základě jejích předchozích cenových pohybů. Funguje to tak, že porovnává průměrné zisky a průměrné ztráty v určitém časovém období (často se používá 14 dní). Hodnota RSI se pohybuje od 0 do 100.

Obecně platí, že pokud je RSI nad 70, může to znamenat, že je akcie překoupená a mohla by brzy klesnout. Naopak, když je pod 30, může být akcie přeprodaná a mohla by vzrůst. Tím pádem ti to dává nějaké signály, kdy vstoupit do trhu nebo kdy vystoupit.

RSI používají jak začínající investoři, tak profesionální obchodníci. Je to relativně snadné pochopit a dá se to použít i při rozhodování o uzavření otevřených pozic. Nicméně je dobré mít na paměti, že jako každý indikátor ani RSI není stoprocentně spolehlivý. Můžeš ho kombinovat s dalšími nástroji analýzy, abys měla lepší představu o trhu.

Pokud začínáš s investováním, RSI může být fajn nástroj, ale nezapomínej na to, že bys neměla spoléhat pouze na jeden indikátor. Sleduj celkový kontext trhu a třeba i zprávy kolem akcií. Takže jo, určitě ho zkus a uvidíš, jak ti to půjde.

193 slov
1.9 minut čtení
7. 12. 2024
Jaroslav Vaníček
Jaroslav Vaníček

RSI je zkratka pro Relative Strength Index, což je technický indikátor, který měří rychlost a změnu cenových pohybů. V podstatě ti ukazuje, jestli je akcie nebo jiný asset překoupený nebo přeprodaný. Je to celkem jednoduché – RSI se pohybuje mezi 0 a 100 a typicky se dává důraz na hodnoty nad 70 (to značí, že by mohl být asset překoupený) a pod 30 (což naznačuje, že by mohl být přeprodaný).

Obchodníci ho používají k určení, kdy nakupovat nebo prodávat. Když RSI klesne pod 30, může to být signál k nákupu, protože trh může být přeprodaný a brzy se může odrazit zpět nahoru. Naopak, když je RSI nad 70, někteří obchodníci by mohli zvažovat prodej, protože cena může klesnout.

Je to hodně populární mezi technickými obchodníky a dalšími investory, co se dívají na grafy. Nejde ale o zaručený indikátor a je dobré ho používat spolu s dalšími nástroji a analýzami, aby ses vyhnula zbytečným zmatkům.

Pokud už máš nějaké otevřené pozice, RSI ti může pomoct rozhodnout, jestli je čas uzavřít nebo počkat. Třeba když vidíš vysoké RSI a máš dlouhou pozici, možná bys měla zvážit prodej. Celkově je to užitečný nástroj i pro začátečníky, ale neměla bys se spoléhat jen na něj - vždycky je dobré mít širší obrázek.

205 slov
2.1 minut čtení
19. 12. 2024
Věra Dušková
Věra Dušková