Charts.cz/Fórum/Investice do ETF fondů s malým rozpočtem?

Investice do ETF fondů s malým rozpočtem?

Zajímalo by mě, jestli je možné začít investovat do ETF fondů, i když mám jen malý rozpočet. Mám na mysli třeba pár tisíc korun, takže se ptám, jestli je to vůbec reálné nebo jestli je potřeba mít na začátek nějaké větší částky. Slyšel jsem, že ETF fondy jsou super pro diverzifikaci a že umožňují investovat do různých aktiv bez toho, abych musel kupovat jednotlivé akcie. Ale co když mám opravdu omezené prostředky? Jaké jsou možnosti, jak investovat s menšími částkami? Jsou nějaké konkrétní ETF fondy, které jsou vhodné pro začátečníky s nízkým rozpočtem? Jak se vlastně dá začít a na co si dát pozor? A ještě by mě zajímalo, jestli jsou nějaké poplatky spojené s investováním do těchto fondů, které bych měl mít na paměti. Pokud má někdo zkušenosti nebo tipy ohledně investic do ETF s malým rozpočtem, budu vděčný za jakékoli rady. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
17. 6. 2024
Denisa Šafaříková
Denisa Šafaříková

Investovat do ETF s malým rozpočtem je určitě možné. V dnešní době už není potřeba mít hromadu peněz, abys mohl začít. Mnoho brokerů ti umožní nakupovat ETF i s pár tisíci korunami. Hledej platformy, které nabízejí možnost investovat do frakčních akcií, což ti umožní koupit část ETF a tím pádem investovat i s menšími částkami.

Co se týká diverzifikace, ETF jsou super volba, protože dostaneš do portfolia víc aktiv najednou bez nutnosti kupovat každou akcii zvlášť. Pro začátečníky bych doporučil vybrat nějaké široce diverzifikované fondy jako třeba S&P 500 nebo globální indexové fondy.

Nezapomeň si pohlídat poplatky, které se mohou lišit podle brokera. Někde jsou poplatky za obchodování, jinde můžeš narazit na roční poplatky za správu fondu. Takže si to prozkoumej předem. Vždycky je dobrý začínat pomalu a učit se za pochodu, takže nezapomeň sledovat, jak se ti investice vyvíjejí a co se děje na trhu.

146 slov
1.5 minut čtení
20. 3. 2022
Romana Zajícová
Romana Zajícová

Investování do ETF s malým rozpočtem je rozhodně možné. Mnoho brokerů dnes umožňuje nakupovat ETF bez minimálních investic nebo s velmi nízkými částkami. Je dobrý nápad začít třeba s pár tisíci korunami, protože tím získáš zkušenosti a můžeš si vyzkoušet různé strategie. Důležité je vybrat si ETF, které má nízké poplatky a lepší likviditu. Například fondy sledující indexy jako S&P 500 jsou často doporučované pro začátečníky, protože poskytují širokou diverzifikaci.

Co se týče poplatků, tak bys měl dávat pozor na správní poplatky ETF a také na poplatky brokera, jestliže nějaké jsou. Některé platformy mají nízké nebo žádné poplatky za obchodování s ETF. Někdy je fajn se podívat i na možnost pravidelného investování – i menší částky mohou mít časem slušnou hodnotu díky zhodnocení.

Takže klidně začni i s pár tisíci a postupně zvyšuj investice, jak se budeš cítit jistější! Hodně štěstí!

140 slov
1.4 minut čtení
28. 9. 2021
Ivana Hrubá
Ivana Hrubá