Charts.cz/Fórum/Můžu mít ETF jako hlavní investici místo jednotlivých akcií?

Můžu mít ETF jako hlavní investici místo jednotlivých akcií?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné mít ETF jako hlavní investici místo toho, abych se zaměřoval na jednotlivé akcie. Vím, že ETF nabízejí diverzifikaci, což mi přijde jako výhoda, ale co to znamená v kontextu dlouhodobého investování? Měly by být ETF součástí mé strategie, když chci budovat nějaký pasivní příjem nebo se snažím o stabilní růst portfolia? Slyšel jsem, že investice do jednotlivých akcií může přinést vyšší zisky, ale zároveň i větší riziko. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody ETF v porovnání s těmito jednotlivými akciemi? Mám se spolehnout více na indexové fondy a neřešit každý měsíc, jaké akcie koupit? Jak to vidíte vy? Odpověděl by někdo na tuto otázku z pohledu zkušeného investora? Jaké máte zkušenosti s ETF a zda je to pro vás ta správná cesta, nebo jste raději zůstali u tradičnějšího přístupu s akciemi? Děkuju za všechny názory.

141 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2022
Soňa Koudelková
Soňa Koudelková

jasně, ETF můžou být super alternativou k jednotlivým akciím. Hlavně nabízejí tu diversifikaci, což tě chrání před rizikem, když nějaká akcie spadne. Když investuješ do ETF, vlastně se sázíš na celý trh nebo sektor, takže stačí mít jedno nebo dvě ETF místo sledování desítek akcií.

Pokud jde o pasivní příjem, některé ETF vyplácejí dividendy, což může být fajn pro pravidelný příjem. A pokud jsi spíš dlouhodobý investor, ETF ti ušetří čas a starosti s tím, co koupit a kdy.

Jasně, že můžeš mít vyšší zisky s jednotlivýma akciema, ale je to i větší riziko a potřebuješ víc znalostí o trhu. S ETF to máš jednodušší a pro většinu lidí to bude asi lepší cesta. Tak jo, já bych šel určitě do ETF jako hlavní investici.

125 slov
1.3 minut čtení
6. 12. 2024
Filip Doležal
Filip Doležal

Jo, mít ETF jako hlavní investici je úplně v pohodě. Vlastně to může být super strategický krok, hlavně pokud nemáš čas nebo chuť se hrabat v jednotlivých akciích. ETF ti dají širokou diverzifikaci, což znamená, že když jedna akcie spadne, ostatní ji můžou vyvážit. Takže riziko je menší.

Pokud jde o pasivní příjem a stabilní růst, ETF jsou fajn volba. Můžeš investovat do indexových fondů, které sledují trh jako celek, což je většinou dobrá cesta pro dlouhodobé investování. Jasně, jednotlivý akcie můžou mít potenciál na vyšší výnosy, ale přináší to i víc stresu a rizika.

Mnozí investoři raději volí ETF, protože je to jednodušší a nemusíš řešit, kam investovat každý měsíc. Tím pádem ušetříš čas a nervy. Dobrý mix by mohl být mít část peněz v ETF a část v individuálních akciích, ale jestli chceš klidnější přístup, ETF jsou jasná volba. Takže za mě – jdi do toho s ETF!

150 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2024
Petr Sýkora
Petr Sýkora