Charts.cz/Fórum/Může někdo zkopírovat moje NFT a použít ho bez povolení?

Může někdo zkopírovat moje NFT a použít ho bez povolení?

Když jsem se poprvé dozvěděl o NFT, byl jsem nadšený. Představa, že mohu vlastnit unikátní digitální umění nebo jiný obsah, který je zajištěný na blockchainu, se mi opravdu líbila. Ale teď se začínám bát, jestli to všechno není jen iluze. Co když někdo vezme moje NFT a prostě ho zkopíruje? Já vím, že NFT je založené na technologii, která potvrzuje vlastnictví, ale co když někdo udělá screenshot nebo nějakým způsobem si ten obrázek stáhne a použije ho jinde? Mám strach, že by to mohlo být jako s klasickým uměním – člověk může udělat jeho fotku nebo reprodukci, ale přesto nevlastní originál. Takže jak to vlastně funguje? Můžu někoho žalovat, pokud použije moje NFT bez dovolení? Co když je někdo schopný vytvořit kopii a prodávat ji jako svou vlastní práci? Jaká jsou moje práva jako vlastníka NFT? Mohl by mě někdo podvést tím, že by použil mé dílo bez jakýchkoliv následků? Jak to vidíte vy ostatní, máte už s tímto problém? Je to v kryptoměnovém světě běžné? Omlouvám se za všechny ty otázky, ale opravdu mě to trápí a chci vědět, co si o tom myslíte.

185 slov
1.9 minut čtení
27. 7. 2023
Vlastimil Švanda
Vlastimil Švanda

Jo, to je dost častá obava. Když si někdo udělá screenshot nebo zkopíruje tvoje NFT, tak vlastně může mít stejný obrázek, ale to neznamená, že vlastní originál. Vlastnictví NFT je zajištěný na blockchainu a to je to, co tě chrání. Ty máš ten certifikát vlastnictví. Je pravda, že někdo může tvůj obsah použít jinde, ale to je spíš otázka autorských práv. Můžeš zkusit žalovat, pokud bys měl důkazy o porušení práv. Ale v praxi je to složitější a závisí na konkrétní situaci a jurisdikci. Jestli někdo vytvoří kopii a začne ji prodávat jako svou práci, to už by mohl být problém a zasloužilo by si to právní kroky. Ale bohužel v kryptosvětě se takové věci dějí a ukradené nebo zkopírované dílo je docela běžné. Takže jo, mít obavy je normální, ale drž se svých práv a snaž se to hlídat.

140 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
František Pecka
František Pecka

Hele, to je docela běžná obava u NFT. Tak jo, pokud někdo zkopíruje tvoje NFT jako obrázek, může ho klidně použít nebo sdílet, ale to neznamená, že vlastní originál. Ten originál je zajištěný na blockchainu a ten potvrdí, kdo je skutečný majitel. Můžeš mít strach, ale tvoje práva jako vlastníka jsou v podstatě stejná jako u klasického umění – máš právo chránit své dílo. Co se týče žalob, záleží na tom, jaké máš smluvní ujednání s platformou, kde jsi NFT koupil nebo prodal. Pokud někdo začne prodávat kopie tvého NFT jako svou práci, můžeš ho žalovat za porušení autorských práv, pokud jsi ty ten autor. Ale jako v každém právním systému to může být složitý proces. Takže jo, možná se nemusíš bát úplně, ale buď opatrný a sleduj, co se děje s tvým dílem online. A tohle se fakt děje dost často v kryptosvětě.

144 slov
1.4 minut čtení
14. 9. 2024
Jan Fojtík
Jan Fojtík