Charts.cz/Fórum/Co si mám pohlídat při investování do NFT?

Co si mám pohlídat při investování do NFT?

Když se člověk rozhodne vstoupit do světa NFT, je toho tolik, co je potřeba mít na paměti. Už jen to, že NFT jsou zcela nový fenomén a hodně lidí o nich slyšelo, ale ne všichni vědí, jak správně investovat a co vše obnáší. Můžu se zeptat, na co bych se měl konkrétně zaměřit, když chci začít s investováním do těchto digitálních aktiv? Je důležité sledovat trend cen nebo spíš sledovat umělce a jejich portfolia? Jak to vlastně funguje s autorskými právy u NFT? Co když koupím token, který ztratí hodnotu? Jak poznám, jestli je daný NFT skutečně unikátní nebo jestli existují kopie, které mi mohou znehodnotit moji investici? A co bezpečnostní otázky? Jak se chránit před podvody? Je lepší používat peněženku typu hot nebo cold a jaké jsou výhody a nevýhody obou? V poslední době jsem slyšel o různých platformách pro obchodování s NFT, ale jak vybrat tu správnou? Měli byste doporučit nějaké konkrétní trhy, kde je větší pravděpodobnost úspěchu? A co likvidita? Jak snadné je později NFT prodat, pokud bych chtěl vybrat své prostředky? Tohle všechno mě dost zajímá a rád bych měl jasnější představu o tom, co všechno by mě mohlo potkat. Děkuji moc za jakékoli rady alebo tipy!

201 slov
2 minut čtení
30. 9. 2024
Vladimír Zach
Vladimír Zach

Když chceš investovat do NFT, tak si dej bacha na pár věcí. Sleduj trendy, ale nezapomeň taky na umělce. Když máš na mysli konkrétního tvůrce, koukni se na jeho portfolio a jaký má track record. Co se týče autorských práv, většinou kupuješ jen token, ale ne práva na dílo, to si pohlídej. Hodnota může spadnout, takže vždy investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

Unikátnost NFT je důležitá, takže se podívej na metadaty a ověř si to na bloku. Bezpečnost je klíčová, používej radši cold peněženku – je to bezpečnější než hot peněženka. Na trhu je spousta platforem jako OpenSea nebo Rarible, ale zjisti si o nich recenze a jak fungují poplatky.

A co likvidita? To je dost důležitý – zjisti, jak snadno se dá daný NFT prodat zpět. Není nic horšího než mít něco, co nikdo nechce. Takže buď opatrnej a hodně informovanej.

143 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Veronika Chalupová
Veronika Chalupová

K investování do NFT je toho fakt hodně. Určitě si dej pozor na umělce, jejich reputaci a co už mají za sebou. Sleduj trend cen, ale nezapomínej, že to může být dost volatilní. Co se autorských práv týče, většinou kupuješ jen token, ne práva k dílu, takže si to dobře nastuduj. Když koupíš NFT a ono spadne na ceně, můžeš se dost cítit mizerně, tak se nebuj investovat jen to, co opravdu můžeš ztratit.

O unikátnosti NFT se podívej na blockchain, kde je uložená historie a vlastnictví, ale bacha na klony a kopie - to je častý problém. Bezpečí je zásadní! Investuj do peněženky a cold wallet je lepší pro dlouhodobé držení, hot peněženky jsou zase rychlejší na transakce.

Platformy jako OpenSea nebo Rarible jsou populární, ale zjisti si jejich poplatky a celkovou reputaci. Liquidity je další věc – zjisti si, jak snadno se dá dané NFT prodat později. Není to jednoduché, ale pokud budeš mít dobrý přehled a trochu štěstí, můžeš být úspěšný. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
8. 5. 2024
Magdaléna Vašková
Magdaléna Vašková