Charts.cz/Fórum/Co dělat, když trh padá? Investovat do start-upů nebo čekat?

Co dělat, když trh padá? Investovat do start-upů nebo čekat?

V poslední době jsem si všiml, že trh s akciemi zažívá velké otřesy a stále častěji slýchám od lidí kolem sebe, jak se obávají investic. Takže mě napadá, co vlastně dělat v takové situaci? Měli bychom zůstat pasivní a vyčkávat na stabilizaci trhu, nebo se naopak vrhnout do investování, třeba do start-upů, které sice mohou být rizikové, ale zároveň přinášejí velký potenciál růstu? Jaké jsou klady a zápory investování v době krize? Je rozumné riskovat peníze v nových projektech, nebo se vyplatí spíše investovat do osvědčenějších firem, i když jejich akcie mohou klesat? A co třeba kryptoměny nebo NFT – mají nyní smysl, nebo je lepší je nechat být? Jaký je vlastně nejlepší přístup k diversifikaci portfolia v tak turbulentních časech? Zajímalo by mě i to, jak se na to dívají lidé, kteří už nějakou dobu investují. Jaké strategie používají a co doporučují? Mám pocit, že situace je složitá a každý má jiný názor. Rád bych slyšel různé perspektivy a tipy od lidí, kteří se pohybují ve světě financí a investic.

171 slov
1.7 minut čtení
19. 8. 2024
Dana Vacková
Dana Vacková

Když trh padá, je to vždycky těžký moment. Někteří lidi radí čekat a vyhnout se investicím, protože trhy se můžou zhoršit ještě víc. Jiní říkají, že teď je skvělá příležitost nakoupit, zvlášť když jde o start-upy nebo firmy s potenciálem růstu. Jasně, investice do start-upů jsou rizikové, ale pokud máš dobrý tip a děláš si domácí úkoly, můžeš na tom vydělat. Na druhou stranu, osvědčené firmy ti možná dají větší jistotu i když jejich akcie klesají. Co se týče kryptoměn nebo NFT, tam bych byl opatrnej – jsou hodně volatilní a v krizi to může být fakt risk. Diverzifikace portfolia se zdá jako dobrý nápad, rozložit riziko do víc investic dává smysl. Každopádně se to liší člověk od člověka a záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Zkus si prostě udělat plán a najít balanc mezi bezpečnýma a rizikovějšíma investicema.

141 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek

Trh teď vážně klesá a investice jsou dost na vážkách. Když to tak sleduju, jsou tu dva hlavní přístupy – buď čekat, nebo investovat. Čekání má smysl, pokud se chceš vyhnout dalším ztrátám, ale na druhou stranu, když investuješ teď, můžeš ulovit dobré příležitosti, třeba do start-upů. Jasně, že to nese riziko, ale pokud je to dobře promyšlené, můžeš na tom vydělat.

Osvědčený firmy sice padají taky, ale mají stabilnější základnu a větší šanci na zotavení. Kryptoměny a NFT? No, ty jsou dost volatilní a teď asi nejsou nejlepší volba, leda bys měl fakt silné nervy a víc peněz na experimenty.

Diverzifikace portfolia je klíčová v těchhle turbulentních časech – rozložit riziko napříč různýma aktivama. Zkus se zamyslet nad tím, co máš za cíle a jak moc jsi ochotný riskovat. Třeba si i promluv s někým, kdo už nějakou dobu investuje a má zkušenosti. Každý má svoje strategie a pohledy na věc, takže je dobrý slyšet víc názorů.

156 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2025
Jiří Koutný
Jiří Koutný