Charts.cz/Fórum/Co je důležité zjistit před investicí do seed fáze?

Co je důležité zjistit před investicí do seed fáze?

Představte si, že se chystáte investovat do start-upu v jeho úplně prvním kole financování, tedy ve seed fázi. Mám několik otázek, které mě zajímají, protože bych rád věděl, na co se zaměřit, než se pustím do takové investice. Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl zvážit? Jak důležitý je tým zakladatelů a jaké zkušenosti by měli mít? Je dobré věnovat pozornost jejich předchozím úspěchům nebo neúspěchům? Dále mě zajímá, jak moc bych měl zkoumat trh, na který se start-up zaměřuje. Je třeba mít přehled o konkurenci a o tom, zda je tam dostatečný prostor pro růst? A co samotná obchodní myšlenka? Jak zjistit, jestli je opravdu inovativní a má potenciál uspět? Chtěl bych také vědět, jak důležité jsou finanční projekce a plánování rozpočtu. Je dobré mít jasný obrázek o tom, jak budou peníze použity a jaký mají odhadovaný časový rámec pro dosažení zisku? Jak moc důležité jsou pro mě jako investora právní aspekty a struktura společnosti? Může mi to nějak ušetřit problémy v budoucnu? Napadá mě spousta otázek ohledně due diligence – co všechno bych měl prověřit? A co exit strategie? Jak bych měl přemýšlet o tom, jak a kdy bych mohl své peníze dostat zpět? Přiznám se, že se v tom všem trochu ztrácím a byl bych vděčný za názory lidí, kteří mají s investováním do seed fází zkušenosti. Co považujete za nejdůležitější faktory, na které bych se měl zaměřit?

231 slov
2.3 minut čtení
17. 8. 2024
Alois Švec
Alois Švec

Když se chystáš investovat do seed fáze, je pár klíčových věcí, na které se zaměřit. Tým zakladatelů je určitě zásadní – měli by mít nějaké relevantní zkušenosti a ideálně i úspěchy z předchozích projektů. Neúspěchy těžko říct, někdy to může být poučné, ale moc to neodradí od investice, pokud mají dobré zázemí a vizionářský přístup.

Pak je tu trh – zjisti si, jaká je konkurence a jestli je tam prostor pro růst. Bez toho se můžeš dostat do problému, protože i super nápad může skončit v propadlišti dějin, pokud už tam jsou etablovaní hráči. Obchodní myšlenka by měla mít nějaký wow faktor, něco, co ji odlišuje od ostatních. Zkus se podívat na to, jestli to řeší nějaký reálný problém.

Finanční projekce a plánování rozpočtu? Jo, to je důležité. Musíš mít jasnou představu o tom, jak budou peníze použity a kdy se čeká zisk. Mělo by to být realistické. Právní aspekty a struktura společnosti jsou taky klíčové – chceš mít jistotu, že všechno je v pořádku, aby ses vyhnul budoucím problémům.

Důkladná due diligence je nezbytná. Zjisti si vše o produktech/službách, zákaznících, týmu a financích. A co exit strategie? To je důležité mít na paměti – jak a kdy se ti vrátí investice? Samozřejmě mluv s lidma, kteří už v tomhle oboru dělali. Je toho dost na zvážení, ale pokud si to pořádně promyslíš a uděláš domácí úkoly, můžeš najít skvélé příležitosti.

228 slov
2.3 minut čtení
7. 8. 2024
Miroslav Rada
Miroslav Rada

Než investuješ do seed fáze, zaměř se hlavně na tým zakladatelů. Jejich zkušenosti jsou klíčový faktor – ideálně by měli mít nějaký track record v oboru. Předchozí úspěchy jsou super, ale i neúspěchy můžou být cenné, jestli se z nich poučili.

Dále si pečlivě prozkoumej trh. Zjisti, jaká je konkurence a jestli je tam prostor pro růst. Někdy i malý trh může mít potenciál, ale důležitý je, aby byl alespoň nějaký. Obchodní myšlenka by měla být inovativní, takže se ptej, co dělá start-up jinak nebo lépe než ostatní.

Finanční projekce a plánování rozpočtu jsou taky důležitý. Mělo by být jasné, jak budou peníze použity a kdy se očekává zisk. Když už jsme u toho, právní aspekty a struktura společnosti ti můžou ušetřit dost problémů později – nedělej to jako většina lidí a neignoruj to.

Co se týká due diligence, prozkoumej všechno od smluv přes patenty až po případné právní problémy. A nezapomeň na exit strategii – je dobrý mít jasnou představu o tom, jak a kdy chceš investici zpátky.

Celkově jde o kombinaci těchto faktorů, co ti dá lepší představu o potenciálu investice.

180 slov
1.8 minut čtení
22. 8. 2024
Barbora Koutná
Barbora Koutná