Charts.cz/Fórum/Kolik akcií by mělo být v mém dividendovém portfoliu?

Kolik akcií by mělo být v mém dividendovém portfoliu?

Zajímalo by mě, kolik různých akcií bych měl mít ve svém dividendovém portfoliu. Vím, že diverzifikace je důležitá, ale mám pocit, že to může být trochu matoucí. Někteří lidé říkají, že čím více akcií máte, tím lépe, aby se snížilo riziko a zajistil stabilní příjem z dividend. Jiní tvrdí, že méně je někdy více a že lepší je mít několik kvalitních akcií, které jsou osvědčené a mají dlouhou historii vyplácení dividend. Jak najít tu správnou rovnováhu? Měl bych se zaměřit na odvětví, která mě zajímají, nebo je lepší rozložit investice napříč různými sektory? A jakým způsobem by měl vypadat můj investiční plán, pokud chci dlouhodobě budovat pasivní příjem? Jaké jsou vaše zkušenosti a doporučení ohledně počtu akcií v dividendovém portfoliu? Jaké faktory byste brali v úvahu při rozhodování o tom, kolik různých akcií zahrnout do svého portfolia?

137 slov
1.4 minut čtení
7. 4. 2023
Vlastimil Dubský
Vlastimil Dubský

Jasně, otázka ohledně počtu akcií v dividendovém portfoliu je dost zajímavá. Osobně bych řekl, že to chce nějakou rozumnou míru. Mě třeba funguje mít kolem 10 až 20 akcií. S tímhle počtem se dá slušně diverzifikovat, ale zároveň máš šanci sledovat každou akcii pořádně a vědět, co dělá. Není dobrý mít jich tolik, že se v tom ztratíš.

Rozhodně bych doporučil rozložit investice napříč různými sektory. Takže mít třeba akcie z energetiky, zdravotnictví, technologií atd. To ti pomůže vyrovnat riziko, když jedno odvětví zrovna půjde dolů.

Důležitý je taky zaměřit se na kvalitu těch akcií – koukej na historii vyplácení dividend, stabilitu firmy a tak. Když už investuješ do dividend, chceš mít jistotu, že ti budou pravidelně vyplácet peníze.

Pokud jde o plánování, můžeš třeba nastavit cíle pro pasivní příjem a pravidelně reinvestovat ty dividendy na nákup dalších akcií. Takhle to může postupně narůstat a mít z toho pak pěkný příjem v budoucnu.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 3. 2024
Věra Prokopová
Věra Prokopová

Tak tohle je dost častá otázka. Já bych řekl, že tak kolem 10 až 20 akcií v portfoliu je fajn. To ti dá nějakou rozumnou diverzifikaci, ale zároveň se v tom neztratíš. Měj na paměti, že kvalita je důležitější než kvantita. Je lepší mít pár solidních akcií, co pravidelně vyplácejí dividendy a mají dobrou historii, než mít hromadu těch, co o dividendy jenom hrají.

Když vybíráš akcie, tak určitě zvaž různé sektory. Tím snížíš riziko, protože když jedno odvětví klesne, nemusí to nutně ovlivnit všechno ostatní. Zároveň bys měl sledovat i dividenty - ty, co mají stabilní a rostoucí dividendy jsou ideální. A pokud tě zajímají nějaké konkrétní obory, tak je klidně můžeš do portfolia zahrnout, ale opět – ne příliš koncentrované.

Pokud plánuješ dlouhodobě budovat pasivní příjem, tak měj na paměti reinvestice dividend. To ti pomůže s časem navýšit tvoji investici. Takže buď trpělivý a dej si na to čas. Na konci dne je to o tom najít kombinaci, co ti bude sedět a hlavně se v tom necítit přehlcený.

169 slov
1.7 minut čtení
24. 8. 2023
Romana Trnková
Romana Trnková