Charts.cz/Fórum/Jak vybrat nejlepší dividendové akcie pro dlouhodobé investování?

Jak vybrat nejlepší dividendové akcie pro dlouhodobé investování?

Zdravím všechny, rád bych se zeptal na něco, co mi vrtá hlavou už delší dobu. Jak vlastně vybrat ty nejlepší dividendové akcie pro dlouhodobé investování? Zajímám se o to, protože bych chtěl budovat nějaký pasivní příjem a slyšel jsem, že dividendové akcie jsou na to skvělou volbou. Jenže je tu tolik faktorů, které je třeba brát v úvahu. Měli bychom se dívat na historii vyplácení dividend, nebo je důležitější, kolik ta firma vydělává? A co volatilita akcií, má vliv na naše rozhodování? Kde vůbec začít, když se chci dostat do světa dividendových investic? Zajímá mě také, jestli jsou lepší stabilní firmy s nízkými riziky nebo růstové společnosti, které sice mohou mít vyšší riziko, ale i větší potenciál pro výnosy. Rád bych věděl, jaké konkrétní ukazatele byste mi doporučili sledovat při výběru těch správných akcií. Dále by mě zajímalo, jestli je rozumné mít v portfoliu více různých sektorů nebo se zaměřit na jednu oblast. A co třeba investování do REITs jako alternativy k tradičním dividendovým akciím? Díky všem za jakoukoli radu či tipy!

172 slov
1.7 minut čtení
25. 11. 2024
Filip Doležal
Filip Doležal

Když vybíráš dividendový akcie, tak je dobrý koukat na pár věcí. Historie vyplácení dividend je určitě důležitá, ideálně bys měl hledat firmy, který vyplácejí dividendy pravidelně a ideálně je i zvyšují. To ukazuje, že mají stabilní cash flow a jsou schopný generovat zisky. Pak se zaměř na dividendový výnos – to ti dá představu, kolik z investice dostaneš zpátky.

Ziskovost firmy taky hraje velkou roli – koukni se na ukazatel jako P/E ratio, abys viděl, jestli je akcie nadhodnocená nebo podhodnocená. Volatilita akcií může mít vliv, ale pokud plánuješ investovat dlouhodobě, tak tě to asi nemělo tolik trápit.

Co se týče rizika, tak stabilní firmy s konsistentními dividendami jsou většinou lepší než vysokorůstové akcie, ale klidně si můžeš namíchat portfolio s různými sektory. Rozmanitost pomůže snížit riziko. A REITs? To je skvělá alternativa, protože nabízejí obvykle vyšší výnosy než tradiční akcie. Hlavně si dej pozor na to, aby byly REITs kvalitní a měly dobrou historii výplaty dividend.

Celkově prostě dělej due diligence a neinvestuj do ničeho, čemu nerozumíš.

167 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2025
Barbora Daňková
Barbora Daňková

Když chceš začít s dividendovými akciemi, tak je pár věcí, na který bys měl koukat. Určitě se zaměř na historii vyplácení dividend – nejlepší jsou firmy, co mají stabilní nebo rostoucí dividendu už delší dobu. To ukazuje, že mají solidní cash flow a nejsou v problémech. Pak se dívej na dividendový výnos, ale pozor, když je moc vysoký, může to znamenat nějaký problém. Ziskovost firmy je taky klíčová – sleduj jejich zisky a jak si vedou v porovnání s konkurencí. Volatilita akcií může hrát roli, pokud jsi citlivější na cenové výkyvy, ale při dlouhodobém investování se to většinou ustálí. Co se týče sektorů, diverzifikace je fajn, aspoň nebudeš mít všechno v jedné koši. REITs jako alternativu zvažuj klidně, jsou to dobrý dividendový plátce díky nemovitostem. Takže v podstatě – hledej stabilní, ziskový firmy s dobrou historií vyplácení dividend a nerozptyluj se příliš do nějakých rizikových růstových akcií, pokud teď začínáš.

150 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Dominik Slavík
Dominik Slavík