Charts.cz/Fórum/Jaké jsou poplatky při nákupu akcií oproti ETF?

Jaké jsou poplatky při nákupu akcií oproti ETF?

Zajímá mě, jaké náklady nás čekají, když se rozhodneme investovat do akcií ve srovnání s ETF. Chci vědět, jestli jsou poplatky za obchodování s jednotlivými akciemi vyšší nebo nižší než u ETF. Záleží na tom, jaký typ investora jsem a na co se zaměřuji? Jaké další skryté poplatky bych měl mít na paměti, když nakupuji akcie nebo ETF? A co třeba správní poplatky – jak se liší mezi těmito dvěma možnostmi? Je to dostatečně jasné pro nové investory? Jaké byste doporučili strategie pro minimalizaci těchto nákladů? Vím, že každý broker má své vlastní struktury poplatků, ale je nějaký obecný přehled, který by mi mohl pomoci pochopit, co mě čeká? Bude lepší rozložit investice do více ETF nebo zainvestovat do několika vybraných akcií, abych snížil poplatky? A co daně – jak se liší zdanění výnosů z akcií oproti ETF? Mám pocit, že se v tom začínám ztrácet a rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří už mají nějaké zkušenosti s těmito investicemi.

162 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2023
Pavla Pechová
Pavla Pechová

Investování do akcií a ETF má své specifické náklady, které se liší podle různých faktorů. Obecně platí, že při nákupu jednotlivých akcií zaplatíš poplatek za obchodování, který se může pohybovat od několika dolarů až po procento z investice v závislosti na brokerovi. U ETF je to většinou podobné, ale pokud si vybereš ETF s vyššími správními poplatky, můžeš si připlatit i na údržbu portfolia.

Největší rozdíl může být v tom, že když kupuješ akcie, platíš poplatek za každou transakci. U ETF toho moc neuděláš, protože se jedná o jedno obchodování, ale pokud chceš diversifikovat víc, můžeš zaplatit víc poplatků. Takže pokud chceš minimalizovat náklady, může být lepší jít cestou ETF - víc diverzifikace za menší poplatek.

Co se týče skrytých poplatků, měl bys dávat pozor na správní poplatky u ETF a nekonečné poplatky brokerů. A daně? Tam je to podobné – dividendy z akcií a ETF jsou zdaněny stejně, ale některé ETF mohou mít daňové výhody při určitém typu investic. Vždycky je dobrý mít plán a rozmyslet si, co vlastně chceš investovat a jak moc jsi ochotný riskovat.

Pokud jsi nový investor, může být rozumné začít s ETF a postupně přejít k akciím, až si vybuduješ nějaké zkušenosti. Můžeš se tím vyhnout mnoha rizikům a ušetřit na poplatcích.

206 slov
2.1 minut čtení
3. 1. 2025
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová

Náklady na nákup akcií a ETF se fakt liší, ale hodně záleží na brokerovi, kterého používáš. Obecně platí, že když nakupuješ jednotlivé akcie, můžeš mít poplatky za obchodování, které jsou podobné jako u ETF, ale některé brokery mají zero commission pro akcie i ETF. Takže to je plus. K tomu si ale dej pozor na spread – ten může být vyšší u jednotlivých akcií.

Další věc, co bys měl zvážit, jsou správní poplatky. U ETF se většinou platí management fee, což je procento z investice a to se ti strhává pravidelně. U jednotlivých akcií nic takového nemáš. Na druhou stranu, když investuješ do ETF, tak máš rozložení rizika a taky snazší likviditu.

Pokud chceš minimalizovat náklady, tak možná zvažíš investici do více ETF místo několika akcií. Ušetříš tím na transakčních poplatcích, pokud je broker účtuje. A k daním – obvykle jsou výnosy z akcií a ETF zdaněny stejně, ale u ETF může být i daňová efektivita díky způsobu distribuce dividend.

Je dobrý se podívat na podmínky konkrétního brokera a porovnat poplatky. Nezapomeň také na případné skryté poplatky jako custodial fees nebo poplatky za převod měny. Snaž se vyhnout častému obchodování, to ti náklady sežere rychle. Takže shrnutí: zjisti si poplatkovou strukturu tvého brokera a uvažuj o diverzifikaci přes ETF. Možná to pak bude pro tebe jednodušší a levnější.

216 slov
2.2 minut čtení
9. 1. 2025
Antonín Hlaváč
Antonín Hlaváč