Charts.cz/Fórum/Jak rozpoznat, že je čas přejít z akcií na ETF?

Jak rozpoznat, že je čas přejít z akcií na ETF?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat ten správný moment, kdy je lepší přejít z investování do jednotlivých akcií na ETF? V poslední době jsem hodně četl o výhodách ETF, jako je diversifikace a snížení rizika, ale nevím, kdy by měl být ten signál pro změnu. Například, pokud moje akcie už delší dobu stagnují a trh se chová nevyzpytatelně, znamená to, že bych měl zvažovat ETF? A co třeba situace, kdy se blíží ekonomická krize nebo velké změny v regulacích? Je dobré mít nějaké konkrétní ukazatele, které by mi pomohly rozhodnout se pro tento krok? Nebo se spíše řídit intuicí a zkušenostmi? Jaké máte zkušenosti vy? Dáváte přednost akciím nebo ETF a proč? Co všechno bych měl zvážit před takovým rozhodnutím? Je také důležité sledovat poplatky spojené s ETF versus náklady na obchodování jednotlivých akcií? Chtěl bych se dozvědět víc o tom, jak jiní investoři přistupují k této otázce a co vám pomohlo při vaší změně investiční strategie. Děkuji za tipy!

160 slov
1.6 minut čtení
17. 9. 2021
Renata Kopalová
Renata Kopalová

Kdy přejít z akcií na ETF? To je dobrá otázka. Osobně mám pocit, že pokud vidíš, že tvoje vybrané akcie stagnují nebo klesají a trh se chová jako na houpačce, může to být signál k úvahám o ETF. Diversifikace je fakt důležitá, a ETF ti to dají hned, zatímco s jednotlivýma akciema riskuješ víc.

Když se blíží ekonomická krize, to už je další důvod, proč se zamyslet nad tím, jestli ti akcie přinášejí hodnotu. Změny regulací taky hrajou roli. Zkrátka, pokud nemáš silnou víru v konkrétní akcie a trh je nevyzpytatelný, možná by bylo rozumné rozložit riziko přes ETF.

Poplatky jsou taky důležité – sleduj je, protože u ETF můžeš mít nižší náklady než při častém obchodování s akciema. Taky záleží na tvé strategii: jestli chceš být aktivní investor nebo spíš pasivní. Pokud jsi unavený ze sledování trhu a chceš klidnější přístup, ETF by mohly být pro tebe. Vlastně záleží na tom, co ti sedí víc. Každý to má jinak.

158 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2023
Michal Vojta
Michal Vojta

Jasně, tohle je dost důležitá otázka. Je fajn mít na paměti, že když se ti akcie nedaří a stagnují, tak to může být signál zhodnotit, co s tím dělat. ETF mají výhodu v diversifikaci a obvykle nižší riziko, takže pokud máš pocit, že trh je nevyzpytatelný nebo se blíží krize, tak bys mohl uvažovat o přechodu na ETF.

Dobrý ukazatel může být i tvoje tolerance k riziku. Když ti akcie dělají víc stresu než radosti, ETF by mohly být lepší volba. Taky záleží na tom, jak moc chceš sledovat jednotlivé akcie – s ETF to máš mnohem jednodušší. A poplatky? To je taky dobrý bod. Srovnej si náklady na obchodování a poplatky u ETF, protože ty daleko víc ovlivňujou celkový výnos.

Osobně jsem udělal změnu, když jsem zjistil, že moje portfolia jsou dost rozkolísaná a práce s jednotlivými akciemi mě nebavila. Teď mám klid a víc času na jiné věci. Takže doporučuji si to pořádně promyslet a nejít do toho hned. Zkus se podívat na své cíle a co od investic vlastně očekáváš.

172 slov
1.7 minut čtení
9. 5. 2022
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová