Charts.cz/Fórum/Měla by mě zajímat investice do NFT na decentralizovaných platformách?

Měla by mě zajímat investice do NFT na decentralizovaných platformách?

V poslední době se hodně mluví o NFT a o jejich potenciálu v oblasti investic. Zajímalo by mě, jestli by se mohlo vyplatit investovat do těchto digitálních aktiv, zvlášť když jsou na decentralizovaných platformách. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody této formy investice? Slyšel jsem, že NFT mohou představovat zajímavý způsob, jak diverzifikovat portfolio, ale zároveň je tu spousta rizik spojených s volatilností trhu a s nejasnými pravidly. Jak moc bych měl brát v potaz fakt, že NFT nejsou fyzické aktiva? Mám také obavy o ochranu práv a autorských práv v tomto prostředí. Je pravda, že na decentralizovaných platformách mám větší kontrolu nad svými investicemi? A co likvidita – jak snadné je prodat nebo vyměnit NFT? Měli byste mi doporučit nějaké konkrétní platformy nebo projekty, které bych měl sledovat? Rád bych slyšel názory ostatních na to, zda by mě mělo NFT zajímat jako potenciální investici a jaké zkušenosti mají lidé, kteří už do této oblasti investovali.

156 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2024
Zuzana Procházková
Zuzana Procházková

Investice do NFT může být docela zajímavá, ale má to svoje pro a proti. Na decentralizovaných platformách máš větší kontrolu nad svými aktivy, což je fajn, protože se vyhýbáš nějakým centralizovaným problémům. Ale na druhou stranu, když investuješ do něčeho, co není fyzické, můžeš mít pocit, že je to takové virtualní a neuchopitelné. Volatilita trhu je sakra vysoká, některé NFT prodělávají jako na horský dráze. Ochrana autorských práv taky není úplně jasná, což může být problém. Jak se to bude vyvíjet dál? Těžko říct.

Pokud jde o likviditu, záleží na dražbě a poptávce – někdy se ti podaří prodat hned, jindy můžeš čekat. Doporučuji se podívat na platformy jako OpenSea nebo Rarible – tam se teď hodně děje. Takže jo, zvaž to dobře, diversifikace portfolia je důležitá, ale dej si pozor na rizika.

132 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2025
Jaroslava Růžičková
Jaroslava Růžičková

Investice do NFT rozhodně stojí za zvážení, ale má to své pro a proti. Na jednu stranu, NFT ti dávají možnost vlastnit unikátní digitální umění nebo sběratelské kousky, což může být docela vzrušující. Zvlášť na decentralizovaných platformách jako OpenSea nebo Rarible máš větší kontrolu nad svými aktivy, protože nejsou spravovány žádnou centrální autoritou. Ale na druhou stranu, trh je extrémně volatilní a můžeš snadno přijít o peníze, pokud nebudeš opatrný.

Co se týče práv a autorských práv, to je taky trochu šedá zóna. Vlastnit NFT neznamená nutně mít autorská práva k tomu, co kupuješ. Takže si dej pozor na to, co si vlastně kupuješ. Likvidita může být problém – záleží na poptávce a konkrétním projektu. Některé NFT prodáš snadno, jiné budou viset v peněžence měsíce.

Pokud chceš investovat, sleduj projekty jako Bored Ape Yacht Club nebo CryptoPunks, ale nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A hlavně se vzdělávej – čím víc víš, tím lépe se rozhodneš.

158 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová