Charts.cz/Fórum/Kolik procent portfolia by mělo být v drahých kovech?

Kolik procent portfolia by mělo být v drahých kovech?

Zajímalo by mě, jaký je optimální podíl investic do drahých kovů v rámci portfolia. V poslední době se hodně mluví o diverzifikaci a já se snažím najít správnou rovnováhu mezi různými aktivy. Zatímco akcie a kryptoměny jsou pro mě lákavé, přemýšlím, zda bych měl přidat i zlato nebo stříbro. Jak moc by měly být drahé kovy zastoupeny, aby to mělo smysl? Je lepší mít například 5%, nebo 10%? A co třeba 20%? Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti a názory na to. Myslíte si, že zlato je dobré jako ochrana proti inflaci? Jak to vidíte z pohledu dlouhodobého uchovatele hodnoty? A co případná volatilita trhů s drahými kovy? Rád bych slyšel vaše názory na to, kolik procent portfolia by mělo být investováno do těchto komodit a proč. Jaké jsou výhody a nevýhody takového rozhodnutí?

134 slov
1.3 minut čtení
24. 4. 2022
Bohumil Kolman
Bohumil Kolman

Myslím, že optimální podíl investic do drahých kovů se fakt liší podle toho, jaký máš investiční cíl. Obecně se doporučuje mít tak 5-15% portfolia v zlatě nebo stříbru. Zlato je už dlouho považováno za bezpečný přístav a dobrý způsob, jak se chránit proti inflaci a ekonomickým krizím. Na druhou stranu, když se na to díváš jako na uchovatele hodnoty, tak zlato má tu výhodu, že neprodukuje žádný příjem jako akcie nebo nemovitosti, ale může ti pomoct udržet hodnotu v těžkých časech. Co se týče volatility, trhy s drahými kovy můžou kolísat, ale bývá to jinak než akcie. Takže pokud chceš diverzifikovat a mít něco stabilnějšího ve svém portfoliu, klidně těch 10% by mohlo být fajn. Ale zase, víc než 20% bych asi nedával, aby to nebylo moc riskantní. Každý má jiný přístup, ale určitě je dobrý to mít aspoň trošku zastoupené.

141 slov
1.4 minut čtení
18. 6. 2024
Karolína Havlová
Karolína Havlová

Myslím, že investice do drahých kovů by měly být tak kolem 5-10% portfolia. Zlato a stříbro jsou fajn jako ochrana proti inflaci a útočiště v nejistých časech, ale zas to nesmíš přehánět. Měj na paměti, že drahé kovy většinou nemají tak vysoký výnos jako akcie nebo kryptoměny. Volatilita u těchto komodit je taky docela dost, takže klidně můžeš narazit na dost velké výkyvy v cenách. 20% už mi přijde dost, pokud chceš stabilitu a růst. Lepší je mít vyvážené portfolio. Takže klidně zkus těch 5-10%, ale nebuď na to úplně fixovaný. Třeba to zlato ti může pomoct v těžkých obdobích, ale víc než 10% bych asi nedával.

107 slov
1.1 minut čtení
22. 10. 2024
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček