Charts.cz/Fórum/Jak fungují NFT a proč jsou důležité pro digitální umění?

Jak fungují NFT a proč jsou důležité pro digitální umění?

Zajímalo by mě, jak vlastně ty NFT fungují? Četl jsem o nich, ale stále mi není jasné, jakou mají hodnotu a co je vlastně na nich tak zvláštního. Dřív jsme si mohli stáhnout obrázky nebo videa z internetu a nikdo to neřešil, ale teď najednou máme něco jako digitální vlastnictví? Jak se to dá vůbec ověřit? Pochopil jsem, že NFT jsou na blockchainu a to nějak zajišťuje tu unikátnost, ale jak to celé funguje v praxi? Jak se určuje cena jednoho NFT a co všechno do toho vstupuje? A proč je to tak důležité pro digitální umění? Mám pocit, že pro umělce to může být nová cesta, jak monetizovat svou práci, ale zároveň si říkám, jestli tohle není jenom bublina, která praskne. Jaké jsou tedy reálné výhody pro umělce, když používají NFT k prodeji svých děl? Je to opravdu revoluční změna nebo spíš jen další trend, který přejde? Rád bych slyšel názory lidí, kteří se v tom vyznají nebo mají nějaké zkušenosti. Děkuju moc!

164 slov
1.6 minut čtení
15. 8. 2023
Vojtěch Fučík
Vojtěch Fučík

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního díla. Fungují na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje transparentnost a bezpečnost. Každý NFT je unikátní, takže když si koupíš jeden, máš vlastně potvrzení, že vlastníš konkrétní verzi toho díla, i když ho může mít kdokoli jiný. Je to trochu jako s originálním obrazem versus jeho reprodukcí – můžeš mít kopii, ale originál je prostě originál.

Cena NFT se určuje jako na trhu – záleží na poptávce a nabídce. Někdo za něj může zaplatit spoustu peněz, protože je to třeba známý umělec nebo má to nějakou výjimečnou hodnotu pro sběratele. Pro umělce to může být skvělý způsob, jak monetizovat svou práci – prodává přímo svým fanouškům a navíc si může nastavit royalties, takže dostává procento z každého dalšího prodeje.

Co se týče toho, jestli je to bublina – nedá se říct. Může to být trend, ale zároveň to otevírá nové možnosti pro digitální umění. Někteří umělci už díky NFT vydělali hodně peněz, což dává naději mnoha dalším. Takže jo, může to být revoluce v tom smyslu, že umělci mají víc kontrolu nad svým dílem a jak ho prodávají.

189 slov
1.9 minut čtení
3. 7. 2024
Jindřich Škoda
Jindřich Škoda

Takže, NFT, čili non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního umění nebo jiného média. Fungují to tak, že jsou uložené na blockchainu, což je jako veřejná kniha, kde je všechno transparentní a ověřitelné. Když někdo vytvoří NFT z nějakého díla, tak se to zaznamená a díky tomu je jasné, kdo to vlastní.

Hodnota NFT se určuje různě. Může záviset na poptávce, umělcově renomé nebo prostě na tom, jak moc je dané dílo zajímavé nebo unikátní. Někdy se to může zdát jako bublina, protože ceny některých NFT jsou šílené a lidi to kupují spíš jako investici než pro radost.

Pro umělce je to fakt zajímavý způsob, jak monetizovat jejich práci. Můžou prodávat své díla přímo fanouškům bez zprostředkovatelů a většinou si mohou nastavit provizi z každého dalšího prodeje. To je něco, co u klasického umění moc nefunguje.

Jasně, je tu i kritika a spousta lidí se ptá, jestli tohle není jenom krátkodobý trend. Ale pro některé umělce má NFT potenciál změnit způsob, jakým prodávají a propagují svou práci. Takže asi záleží na tom, jak se to vyvine dál.

178 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2023
Libor Kratochvíl
Libor Kratochvíl