Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalance své investiční portfolio?

Jak často bych měl rebalance své investiční portfolio?

Zdravím všechny investory, chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mi už delší dobu vrtá hlavou. Mám nějaké investice v různých aktivech, jako jsou akcie, fondy a možná i pár kryptoměn, ale nejsem si jistý, jak často by bylo dobré provádět rebalancování portfolia. Vím, že je důležité sledovat vývoj trhů a přizpůsobovat tomu své investice, ale zajímalo by mě, jestli je nějaká doporučená frekvence pro tohle rebalance. Je lepší to dělat jednou za čtvrt rok, nebo třeba jen jednou do roka? Co když se trh hodně změní během pár měsíců? Měli bychom reagovat na každou větší změnu v hodnotě našich investic? A co když mě nějaká oblast investic láká víc než jiná, měla by to hrát roli v tom, jak často přehodnocuji své portfolio? Jak se na to díváte vy? Jaké máte zkušenosti s rebalancováním a co vám fungovalo nejlépe? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože se snažím být co nejvíc informovaný a nevím, jestli mám zvolit aktivnější nebo pasivnější přístup k úpravě svého portfolia. Dík za odpovědi!

171 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2023
Vladimíra Ševčíková
Vladimíra Ševčíková

Rebalancování portfolia je důležitý proces, ale co se frekvence týče, tak to je dost individuální. Mám zkušenosti s tím, že většina lidí to dělá jednou za rok, což mi přijde jako dobrý kompromis. Když třeba trhy hodně kolísají, můžeš zvážit i častější rebalancování, ale ne na každou drobnou změnu reagovat, to bys byl pořád ve stresu. Vybírej radši nějaké konkrétní intervaly, třeba čtvrtletně nebo půlročně. Jinak je důležitý mít i nějakou strategii, podle které budeš investovat – jestli jsi víc na akcie nebo dluhopisy nebo něco jiného. Pokud tě láká víc jedna oblast, můžeš jí dát větší váhu, ale ne přehnaně. Měj na paměti diverzifikaci. Takže shrnuto – rebalancuj podle potřeby, ale nestresuj se zbytečně a drž se svého plánu.

120 slov
1.2 minut čtení
3. 6. 2024
Daniela Hrdličková
Daniela Hrdličková

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často to dělat, to záleží na tvém stylu a strategii. Obecně se doporučuje rebalancovat jednou za rok nebo jednou za půl roku. Ale pokud máš nějaké velké změny v trhu nebo tvoje investice začnou být moc nevyvážené (třeba jedno aktivum vyroste o 20 % a zbytek zůstane), tak se neboj to udělat dřív. Je dobrý mít nějaké pravidlo, jako třeba držet každý typ investice v určitém procentu, a když se to moc odchýlí, tak rebalancovat. Zároveň si dej pozor na to, abys nebyl příliš ovlivněnej tím, co momentálně frčí, protože to může být past. Měj na paměti, že investování je spíš o dlouhodobém přístupu než o krátkodobých trendy. Takže klidně si nastav nějakou pravidelnou frekvenci a drž se jí.

126 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2024
Bedřich Machač
Bedřich Machač