Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT a co to vlastně je?

Jak začít investovat do NFT a co to vlastně je?

Chtěl bych se zeptat, co vlastně jsou ty NFT a jak se do nich dá začít investovat? Slyšel jsem o tom spoustu věcí, ale stále mi to není úplně jasné. Jsem nováček v oblasti investic a všechno kolem kryptoměn a digitálních aktiv mě fascinuje, ale zároveň se v tom trochu ztrácím. Jaké jsou první kroky pro někoho, kdo by chtěl do NFT investovat? Musím mít nějakou speciální peněženku nebo platformu? A co bych měl vědět o tom, jaké NFT kupovat? Je to jen o umění, nebo existují i další typy digitálních sběratelských předmětů? Rád bych také věděl, jaké rizika s tím můžou být spojena. Můžete mi prosím vysvětlit, jak funguje trh s NFT a na co si dát pozor? Děkuji za jakoukoli pomoc!

123 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2021
Dominik Volf
Dominik Volf

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví unikátního předmětu nebo obsahu na blockchainu. Může to být umění, hudba, videa, ale i virtuální sběratelské předměty. Takže jo, je to víc než jen umění. Pokud chceš začít investovat do NFT, tady je pár základních kroků:

1. Založení peněženky: Budeš potřebovat digitální peněženku, jako je MetaMask nebo Trust Wallet. Ta ti umožní ukládat kryptoměny a NFT.

2. Koupě kryptoměny: Většina NFT se prodává za Ethereum (ETH), takže si nějaké koupíš na burze jako Coinbase nebo Binance a pošleš je do své peněženky.

3. Výběr platformy: Existuje několik tržišť na NFT, jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Na těchto platformách můžeš procházet a kupovat NFT.

4. Průzkum trhu: Zjisti, co se teď prodává a co by mohlo být zajímavé. Sleduj trendy a komunity kolem různých projektů.

5. Kupuj s rozmyslem: Není to jen o tom koupit něco drahého. Zvažuj hodnotu, historii prodeje a důvěryhodnost tvůrců.

Rizika jsou jasná – hodnoty NFT můžou kolísat a můžeš skončit s něčím, co nebude mít žádnou hodnotu. Je dobrý si uvědomit, že trh je hodně volatilní a můžeš ztratit peníze. Takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. A hlavně buď opatrnej na podvody! Toť krátký úvod do světa NFT.

200 slov
2 minut čtení
9. 4. 2022
Renata Malíková
Renata Malíková

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, který potvrzují vlastnictví nějakého digitálního aktiva. Může to být umění, hudba, videa, ale třeba i herní předměty. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný, každý NFT je jedinečný.

Pokud chceš začít investovat do NFT, nejdřív si musíš založit kryptopeněženku (např. MetaMask), protože většina NFT obchodů probíhá na blockchainu Ethereum. Pak se podívej na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat a prodávat NFT.

Co se týče nákupu, je dobré si udělat průzkum. Zjisti, jaké projekty jsou populární a o jaké umělce je zájem. Někdy se vyplatí investovat do nových talentů, ale měj na paměti, že trh je hodně rizikový a volatilní. Můžeš koupit něco za slušnou cenu a pak to spadne na nulu.

Rizika jsou obrovská. Trh s NFT může být dost spekulativní a ceny mohou skákat jako blázen. Takže buď opatrný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. A hlavně nevěř každému hypeu kolem nějakého projektu. Zjisti si o něm víc a hledej reálnou hodnotu.

169 slov
1.7 minut čtení
15. 9. 2024
Magdaléna Vacková
Magdaléna Vacková