Charts.cz/Fórum/Jak se mění trh s ETF a co to znamená pro moje investice?

Jak se mění trh s ETF a co to znamená pro moje investice?

V poslední době jsem si všiml, že trh s ETF se dost mění a přemýšlím, co to vlastně pro mě jako investora znamená. Slyšel jsem, že je čím dál víc nových ETF, které pokrývají různé sektory a trendy. Zároveň čtu, že některé z těchto fondů mají velmi nízké náklady na správu, což zní lákavě. Ale co je za tím? Je to jen marketingová strategie, nebo to opravdu může přinést výhody? Zajímalo by mě, jak tyto změny ovlivňují volatilitu trhu a zda je nyní lepší investovat do tradičních fondů nebo zkusit novinky na trhu. Jaké konkrétní faktory bych měl vzít v úvahu, když se rozhodnu investovat do ETF? A co třeba budoucnost ETF? Myslíte si, že je to trend, který tu zůstane, nebo může brzy nastat nějaká korekce? Chtěl bych znát názory zkušenějších investorů na to, jak by se měl člověk orientovat v tomhle stále se vyvíjejícím prostoru. Je nějaký konkrétní typ ETF, který byste doporučili pro začátečníka? Co byste mi poradili jako první krok k efektivnímu investování do ETF?

169 slov
1.7 minut čtení
26. 7. 2024
Elena Řezníková
Elena Řezníková

Trh s ETF se opravdu dost mění, a to hlavně díky nárůstu popularity pasivního investování. Nové ETF se objevují každý den, a některé z nich pokrývají dost zajímavé sektory, jako třeba technologie, obnovitelné zdroje nebo dokonce specifické trendy jako ESG (environmentální, sociální a korporátní správa). Je pravda, že spousta z nich má nízké náklady na správu, což je super pro investory, protože to znamená více peněz pro nás.

Ale pozor! Ne všechna ETF jsou stejná. Některé mohou mít nízké náklady, ale jejich výkonnost může být slabší než tradiční fondy. Volatilita trhu může být u novějších a specializovaných ETF vyšší, takže pokud plánuješ investice na delší dobu, tak si dej pozor na to jaké ETF vybíráš.

Pokud jde o budoucnost ETF, myslím si, že tady zůstanou. S tím jak se technologie vyvíjí a investoři hledají flexibilitu a diversifikaci, budou stále více populární. Pro začátečníka bych doporučil indexové ETF, třeba S&P 500 - je to takový standard a nabízí dobrý základ.

První krok by mohl být prostudování různých ETF, co všechno nabízejí a jaké mají náklady. Až se v tom trochu zorientuješ, můžeš začít s malými částkami a postupně přidávat. Hlavně se neboj experimentovat, ale buď rozumný.

194 slov
1.9 minut čtení
4. 12. 2024
Ivana Hrubá
Ivana Hrubá

Trh s ETF se fakt mění, to jo. Je fakt, že je teď spousta nových fondů, co cílí na trendy jako čistá energie nebo technologie. To může být super příležitost, ale jak se říká – čím víc fondů, tím víc chaosu. Ty nízké náklady na správu určitě lákají, ale je dobrý si zkontrolovat, jak je ten fond spravovanej a jestli není zaplevelenej nějakýma špatnýma aktivama.

Volatilita trhu teď závisí na tom, jak rychle se tyto novinky chytají. Můžeš mít fajn zisky, ale taky velký propady – to chceš mít na paměti. Pokud zvažuješ investice do ETF, zaměř se na diverzifikaci a sledování toho, co konkrétní ETF obsahuje. Třeba ETF na S&P 500 je pro začátečníky dobrá volba, protože pokrývá široký trh.

Co se budoucnosti týče, ETF trend asi nezmizí, lidi chtějí levnější a přístupnější investice, ale určitě přijde doba korekcí. Takže radši být obezřetný a neinvestovat všechno do pár novinek jen proto, že jsou trendy. Zkus začít s něčím stabilnějším a pak si udělej obrázek o těch novějších fondech.

168 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá