Charts.cz/Fórum/Co bych měl udělat pro investici do realit, když ceny rostou?

Co bych měl udělat pro investici do realit, když ceny rostou?

Přemýšlím o tom, jak se vůbec dostat do investování do nemovitostí, když vidím, jak ceny letí nahoru. Je to vlastně dost odstrašující, protože mám pocit, že ceny nemovitostí jsou teď na historickém maximu a já se bojím, že když vstoupím na trh teď, tak nakonec koupím něco za přehnanou cenu a pak už jen budu koukat, jak mi příležitosti utíkají mezi prsty. Zajímalo by mě, co bych měl zvážit před tím, než se pustím do investice do realit? Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl mít na paměti? Měla by mě zajímat lokalita? Jak si vybrat správnou nemovitost? A co třeba výnosy z pronájmu – je to rozumné brát v úvahu? A co pokud ceny dál porostou? Je lepší čekat na pokles nebo investovat hned? Jaké máte zkušenosti s investováním do realit v takovéto situaci? Mám také obavy z toho, že bych mohl přeplatit a pak se dostat do finančních problémů. Měli byste nějaké tipy, jak najít dobré nabídky nebo co dělat, aby se člověk nenechal napálit? Dál bych chtěl vědět něco o tom, jestli je dobré spolupracovat s realitními makléři nebo jestli je lepší jít do toho sám a hledat přímo. Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Rád bych slyšel názory těch, co už mají nějaké zkušenosti. Díky za rady!

212 slov
2.1 minut čtení
2. 9. 2023
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová

Takže, investice do realit, co? Když ceny rostou, je to fakt oříšek. Já bych začal tím, že se zaměř na lokalitu, to je asi nejdůležitější. Hledej místa, kde máš potenciál pro růst – dobrá dostupnost, školy, nákupy atd. Pak si udělej domácí úkol ohledně výnosů z pronájmu. Měj na paměti, že i když ceny jsou nahoře, pokud koupíš správně a nemovitost dobře pronajmeš, můžeš to zvládnout. Zvaž i alternativy jako sdílené bydlení nebo krátkodobé pronájmy, tam můžeš mít slušné výnosy.

Nedoporučuji čekat na pokles trhu – to může trvat roky a mezitím ti uniknou příležitosti. Co se týče makléřů, je to jako všechno – mají svoje výhody a nevýhody. Dobří makléři ti můžou najít skvělé nabídky a ušetřit čas, ale samozřejmě si vezmou provizi. Na druhou stranu, když jdeš do toho sám, musíš být fakt pečlivý a mít dobrou představu o trhu.

Snaž se vyhnout emocionálním rozhodnutím a drž se rozpočtu. A ano, dobře si proklepni každou nabídku, abys nezaplatil víc než musíš. Hodně štěstí!

164 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2022
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Když ceny nemovitostí rostou, tak to fakt může být stresující. Ale investování do realit může být skvělá příležitost, pokud to vezmeš správně. Tady je pár tipů, co zvážit. Za prvé, lokalita je fakt klíčová – podívej se na místa, kde se plánuje rozvoj, třeba nová doprava nebo obchody. Mít přehled o trhu a sledovat trendy ti pomůže najít dobrou nabídku i v dražších časech.

Taky se zaměř na výnosy z pronájmu. Pokud koupíš nemovitost a z ní budeš mít slušný měsíční příjem, tak tě to může ochránit před rizikem, že cena klesne. Neboj se ani investovat teď – dlouhodobě se většinou vyplatí držet nemovitosti. Co se týče čekání na pokles, to je riskantní, protože nikdo neví, kdy k tomu dojde.

Pokud jde o spolupráci s makléři, má to svoje výhody i nevýhody. Makléři mají často přístup k nabídkám dřív než běžní lidé a mohou ti ušetřit čas. Ale zase si dej pozor na provize a ujisti se, že makléř pro tebe dělá pořádně práci. Když se rozhodneš jít sám, tak to chce hodně času a úsilí na hledání a vyjednávání.

Hlavně buď opatrný a prozkoumej trh. Přeplatit můžeš snadno, tak si vždycky udělej pořádnou analýzu ceny a výnosu. A pokud máš pochybnosti, klidně si nech poradit od někoho zkušenějšího.

207 slov
2.1 minut čtení
21. 9. 2023
Vlastimil Holub
Vlastimil Holub