Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní chyby, kterých se dopouštějí začínající investoři do ETF?

Jaké jsou hlavní chyby, kterých se dopouštějí začínající investoři do ETF?

Když se člověk poprvé pustí do investování do ETF, určitě se mu honí hlavou spousta otázek. Co si vlastně vybrat, jaké strategie použít a co všechno je potřeba vědět, aby se předešlo chybám? Osobně mě zajímá, jaké jsou ty nejčastější chyby, které začínající investoři dělají. Slyšel jsem o tom, že spousta lidí nevěnuje dostatečnou pozornost poplatkům spojeným s ETF. Jak moc to ovlivňuje celkovou návratnost jejich investice? Dalším problémem prý bývá, že nováčci často ztrácejí přehled o tom, co vlastně kupují. Jak důležité je si prostudovat složení ETF a jeho cíle? A co psychologické faktory, jako je strach z propadu trhu nebo naopak přílišná euforie při růstu? Můžete mi říct, jak se s těmito emocemi vypořádat? Také by mě zajímalo, jestli je pravda, že mnozí začátečníci skáčou z jednoho ETF do druhého a tím si vlastně škodí. Jak si udržet trpělivost a dodržovat dlouhodobou strategii? A co diversifikace – jak moc je důležité mít v portfoliu více různých ETF? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jaké další chyby jste zaznamenali u svých známých nebo dokonce i u sebe? Jaké rady byste dali těm, kteří teprve začínají s investicemi do ETF?

191 slov
1.9 minut čtení
20. 10. 2021
Žaneta Kovářová
Žaneta Kovářová

Jo, to je dobrá otázka. Začínající investoři do ETF dělají spoustu chyb. První věc, co většina neřeší, jsou poplatky. Ty malé procenta se zdají nic moc, ale když to sečteš na dlouhodobější horizont, tak to může snížit návratnost hodně. Pak je tu složení ETF. Mnozí vůbec nepřemýšlí, co vlastně kupují, a pak zjistí, že mají v portfoliu něco, co vůbec nepotřebují nebo že je to moc úzce zaměřený. To je fakt důležité si prostudovat cíle a složení, jinak můžeš mít problém.

Dále psychika – strach z poklesu nebo euforie při růstu dokáže udělat divy. Měl jsem známého, co při prvních poklesech prodával a pak litoval, že zase skákal zpátky nahoru. Je důležitý si uvědomit, že trh má výkyvy a pokud dodržíš strategii a nenecháš se unést emocema, tak bys měl být v pohodě.

Skákání mezi ETF je další problém. Lidi často nevydrží a mění názory podle toho, co se děje na trhu. Dlouhodobý investiční plán je klíčovej. A diversifikace? Jasně, mít víc různých ETF ti pomůže rozložit riziko. Takže mít pár různých sektorů nebo regionů v portfoliu je určitě rozumné.

Celkově bych doporučil: prostudovat si to pořádně, být trpělivý a věřit ve svou strategii. Jakmile začneš panikařit nebo skákat z jednoho ETF na druhý, tak si vlastně škodíš. Takže klid a rozum!

210 slov
2.1 minut čtení
22. 9. 2024
Antonín Netolický
Antonín Netolický

Když začínáš s ETF, tak si dej pozor na pár věcí. Je fakt, že lidi často ignorují poplatky. I malý poplatek může v dlouhodobém horizontu dost spálit tvé výnosy. Čti, co kupuješ – složení ETF bys měl znát jako svoje boty. Pokud investuješ do něčeho, co neznáš, jsi v háji. Psychologie hraje velkou roli, strach a euforie ti můžou zavařit hlavu. Když trh klesá, je těžké nespanikařit a naopak při růstu se můžeš přepálit. Je důležitý mít plán a dodržovat ho, neskákat z jednoho ETF do druhého. Trpělivost je klíčová, časté změny ti spíš uškodí než pomůžou. A diversifikace? Jasně, mít víc ETF je lepší než vsadit všechno na jednoho koně. V tomhle ti víc různých sektorů a regionů může pomoct vyrovnat riziko. Takže si dej na to pozor a drž se strategie!

133 slov
1.3 minut čtení
16. 4. 2024
Dana Kubíková
Dana Kubíková
Podobné otázky