Jaké jsou hlavní chyby, kterých se dopouštějí začínající investoři do ETF?
Když se člověk poprvé pustí do investování do ETF, určitě se mu honí hlavou spousta otázek. Co si vlastně vybrat, jaké strategie použít a co všechno je potřeba vědět, aby se předešlo chybám? Osobně mě zajímá, jaké jsou ty nejčastější chyby, které začínající investoři dělají. Slyšel jsem o tom, že spousta lidí nevěnuje dostatečnou pozornost poplatkům spojeným s ETF. Jak moc to ovlivňuje celkovou návratnost jejich investice? Dalším problémem prý bývá, že nováčci často ztrácejí přehled o tom, co vlastně kupují. Jak důležité je si prostudovat složení ETF a jeho cíle? A co psychologické faktory, jako je strach z propadu trhu nebo naopak přílišná euforie při růstu? Můžete mi říct, jak se s těmito emocemi vypořádat? Také by mě zajímalo, jestli je pravda, že mnozí začátečníci skáčou z jednoho ETF do druhého a tím si vlastně škodí. Jak si udržet trpělivost a dodržovat dlouhodobou strategii? A co diversifikace – jak moc je důležité mít v portfoliu více různých ETF? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jaké další chyby jste zaznamenali u svých známých nebo dokonce i u sebe? Jaké rady byste dali těm, kteří teprve začínají s investicemi do ETF?