Charts.cz/Fórum/Můžu kombinovat různé ETF pro lepší výnosy?

Můžu kombinovat různé ETF pro lepší výnosy?

Zajímá mě, jestli má smysl investovat do různých ETF, abych zvýšil své šance na lepší výnosy. Slyšel jsem, že kombinace různých typů ETF může být prospěšná, ale nejsem si jistý, jak to vlastně funguje. Například, pokud bych měl jedno ETF zaměřené na technologie a druhé na zdravotnictví, bude to mít nějaký pozitivní dopad na celkovou návratnost mé investice? A co takhle zahraniční ETF? Mám je také zahrnout do svého portfolia, nebo se spíš soustředit na domácí trh? Vím, že diverzifikace je důležitá, ale mám obavy, že když budu mít příliš mnoho různých ETF, mohl bych nakonec ztratit přehled o svém portfoliu. Jak se tedy dá správně skloubit více ETF tak, aby to opravdu mělo smysl a pomohlo mi to dosáhnout lepších výnosů? Co byste doporučili z hlediska správy rizika a nákladovosti? Děkuji za vaše rady!

135 slov
1.4 minut čtení
20. 8. 2022
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek

Jasně, kombinace různých ETF je docela rozumný krok. Když máš třeba ETF na technologie a další na zdravotnictví, tak si tím vlastně diverzifikuješ riziko. Každý sektor může mít jinou výkonnost v různých obdobích, takže když jeden klesá, ten druhý může růst. To ti může zvýšit šance na lepší výnosy.

Ohledně zahraničních ETF, to je také dobrý nápad. Investice do zahraničních trhů může přinést další příležitosti a snížit závislost na domácí ekonomice. Ale opatrně, měj na paměti měnové riziko a náklady spojené s těmito investicemi.

S tou diverzifikací to ale nepřežeň. Když budeš mít moc ETF, ztratíš přehled a můžeš skončit s vyššími náklady na správu. Snaž se mít nějakou rozumnou kombinaci, třeba 5-10 různých ETF pokrývajících různé sektory a regiony. To by mělo být v pohodě a zároveň ti to dá solidní strategii pro řízení rizika a nákladovosti.

138 slov
1.4 minut čtení
5. 10. 2024
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk

Kombinovat různé ETF rozhodně dává smysl, pokud chceš zvýšit šance na lepší výnosy. Rozdělením investic mezi technologie, zdravotnictví a další sektory si můžeš zajistit, že i když jeden sektor jde dolů, jiný může být v plusu. To je vlastně základní princip diverzifikace, což je super důležité pro snížení rizika.

Zahraniční ETF bys taky měl brát v úvahu. Můžeš mít větší expanze a profitovat z různých trhů. Třeba evropské nebo asijské akcie ti můžou přinést výhody, které na domácím trhu nenajdeš. Ale pozor na náklady a poplatky; ty se můžou hromadit, když máš moc různých ETF.

Co se týče správy portfolia, snaž se to udržet jednoduché. Mít 5-10 ETF je tak akorát, aby ses neztratil v tom, co máš. Pravidelně si kontroluj výkonnost a případně upravuj alokaci podle toho, jak se trhy vyvíjejí. Vždycky si pamatuj, že dlouhodobý horizont je klíčový; nepanikař při krátkodobých výkyvech.

143 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Anna Marešová
Anna Marešová