Charts.cz/Fórum/Kde najdu historické údaje o cenách nemovitostí v mém městě?

Kde najdu historické údaje o cenách nemovitostí v mém městě?

Mám takový dotaz ohledně cen nemovitostí. Chci si udělat přehled o tom, jak se vyvíjely ceny nemovitostí v mém městě za poslední roky, protože uvažuji o investici do bytu. Rád bych věděl, jestli existují nějaké online databáze nebo webové stránky, kde bych mohl najít historické údaje o prodeji bytů a domů, třeba i s grafy nebo statistikou. Zajímalo by mě také, zda jsou k dispozici nějaké studie nebo analýzy trhu, které by mi mohly pomoci lépe pochopit trendy v oblasti realit v našem regionu. Slyšel jsem, že některé realitní kanceláře zveřejňují tyto informace, ale nevím, kde přesně je hledat. Mám také pocit, že by mě zajímaly názory odborníků na to, jak se ceny vyvíjely v minulosti a co můžeme očekávat do budoucna. Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu moc rád za každou radu. Díky moc!

137 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2021
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík

Tak koukni, na historické údaje o cenách nemovitostí můžeš zkusit pár webů. Například stránky jako Sreality nebo Bezrealitky často mají sekci s analýzami a statistikama. Když zadáš svoje město, měl bys najít nějaké trendy. Také se podívej na Český úřad zeměměřický a katastrální, tam mají spoustu informací o prodeji nemovitostí.

Další možnost je zkontrolovat weby realitních kanceláří, nějaké z nich pravidelně zveřejňují reporty o trhu a cenách, třeba CBRE nebo Knight Frank. Můžeš také sledovat místní ekonomické portály, kde občas dávají zajímavé analýzy a názory odborníků na vývoj trhu.

Pokud chceš mít přehled, doporučuji se taky zapojit do místních diskuzních skupin na sociálních sítích, tam často lidé sdílejí osobní zkušenosti a názory na ceny. Určitě to můžeš vzít jako dobrý základ při rozhodování o investici.

125 slov
1.3 minut čtení
11. 9. 2024
Šárka Kočová
Šárka Kočová

Hledání historických údajů o cenách nemovitostí může bejt trochu oříšek, ale pár tipů tu mám. Zkus se mrknout na weby jako Sreality, Bezrealitky nebo Reality.cz, často tam maj i archivy s cenama. Další možností jsou regionální realitní kanceláře, který někdy zveřejňujou analýzy trhu a ceny za poslední roky. Taky je fajn kouknout na stránky Českého statistického úřadu, tam často najdeš různé reporty a data o trhu s nemovitostmi. Pokud chceš názory odborníků, sleduj blogy nebo kanály realitních makléřů, občas dělaj i videa nebo články o trendech. A nezapomeň se podívat na Facebook skupiny zaměřený na místní reality, tam se lidi rádi podělí o zkušenosti a názory.

106 slov
1.1 minut čtení
30. 8. 2023
Pavla Pechová
Pavla Pechová