Investice do zlata vs. zlaté ETF – co je lepší?
Zajímalo by mě, co si myslíte o investování do zlata. Mám na mysli fyzické zlato, jako jsou zlaté mince nebo cihly, versus zlaté ETF, které se obchodují na burze. V poslední době jsem četl různé názory a nemůžu se rozhodnout, co by pro mě bylo výhodnější. Na jednu stranu se mi líbí myšlenka mít fyzické zlato doma, protože je to něco reálného, co mohu vidět a cítit. Mám pocit, že když vlastním zlato v této formě, mám větší kontrolu nad svou investicí. Navíc slyším, že zlato má dlouhou historii jako uchovatel hodnoty, což mi dává určitou jistotu. Na druhou stranu slyším o zlatých ETF, které jsou prý mnohem praktičtější. Můžu je rychle koupit a prodat na burze bez potřeby fyzického skladování. A navíc se říká, že mají nižší náklady na správu než vlastnictví fyzického zlata. Mám obavy ohledně bezpečnosti a nákladů spojených s držením fyzického zlata, jako jsou pojištění a skladovací poplatky. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma možnostmi? Co byste doporučili mně a dalším investičním nováčkům? Je lepší investovat do fyzického zlata nebo do zlatých ETF? Jaké výhody a nevýhody byste vypíchli pro každou variantu? Děkuji za všechny rady!