Charts.cz/Fórum/Jaký je hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními fondy?

Jaký je hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními fondy?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně ten hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními investičními fondy? Vždycky jsem slyšel, že ETF jsou skvělé pro diversifikaci a mají lepší likviditu, ale nikdy jsem úplně nepochopil, co to přesně znamená. Také jsem se setkal s tím, že tradiční fondy mají jinou strukturu poplatků a možná i jiné daňové výhody. Jak to vlastně funguje v praxi? Můžete mi prosím objasnit, proč by někdo měl zvolit jedno nebo druhé? Chtěl bych mít jasno v tom, co se za těmito zkratkami skrývá a proč jsou tak populární mezi investory. Myslíte, že pro nováčky jako já je lepší začít s ETF nebo se raději podívat na tradiční fondy? Jaké máte zkušenosti, když už jste do toho šli? Začínám se o investování více zajímat a chtěl bych mít co nejvíce informací, abych se mohl lépe rozhodnout. Díky moc za jakékoli postřehy!

143 slov
1.4 minut čtení
8. 4. 2024
Soňa Moravcová
Soňa Moravcová

Hlavní rozdíl mezi ETF (burzovně obchodované fondy) a tradičními investičními fondy je v tom, jak se obchodují a jaké mají náklady. ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodního dne. To znamená lepší likviditu a flexibilitu. Na druhou stranu tradiční fondy se obvykle nakupují a prodávají na konci obchodního dne za cenu, kterou vypočítají na základě hodnoty aktiv fondu.

Pokud jde o poplatky, ETF mají často nižší náklady na správu než tradiční fondy, protože jsou pasivně řízené a sledují index. Tradiční fondy mohou mít aktivační poplatky a vyšší management fee. Z daňového hlediska ETF mohou být výhodnější, protože mají speciální strukturu, která může pomoci minimalizovat kapitálové zisky.

Pro nováčky bych doporučil začít s ETF kvůli jejich transparentnosti, nižším nákladům a snadné likviditě. Můžeš si tak udělat představu o investování bez velkých poplatků a zbytečných komplikací. Ale tradiční fondy můžou mít své místo taky, hlavně pokud preferuješ aktivní správu. Každý to má jinak, tak je dobré si to prozkoumat víc. Hodně štěstí s investováním!

172 slov
1.7 minut čtení
26. 7. 2024
Jakub Vaněk
Jakub Vaněk

Hlavní rozdíl mezi ETF a tradičními fondy je v tom, jak se obchodují a spravují. ETF (Exchange Traded Funds) se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodního dne. To dává lepší likviditu, protože nemusíš čekat na konce dne, jako u tradičních fondů, které se prodávají za cenu na konci obchodního dne.

Další věc je struktura poplatků. U ETF jsou obvykle nižší poplatky za správu než u tradičních fondů, které často mají vyšší poplatky a někdy i vstupní nebo výstupní poplatky. To vše může ovlivnit tvé výnosy.

Pokud jde o daně, ETF mohou mít výhodu v tom, že méně často realizují zisky kvůli své struktuře, což může znamenat nižší daňovou zátěž pro investory.

Pro nováčky bych řekl, že ETF mohou být fajn volba, protože nabízejí snadnou diversifikaci a nízké náklady. Ale záleží na tom, co hledáš – pokud chceš aktivně spravovaný fond s osobním přístupem, pak tradiční fondy můžou být lepší volba. Takže to chceš zvážit podle svých cílů a jak moc se chceš do investování zapojit.

172 slov
1.7 minut čtení
21. 10. 2024
Lukáš Kysela
Lukáš Kysela