Charts.cz/Fórum/Proč je NFT tak cenný, když to není fyzické dílo?

Proč je NFT tak cenný, když to není fyzické dílo?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s těmi NFT. Vím, že jsou to jako digitální certifikáty pro umělecká díla, ale proč mají takovou hodnotu? Když si koupím obraz od známého malíře, mám něco hmatatelného, co si můžu pověsit na zeď nebo ukázat přátelům. Ale u NFT to vypadá jako by jsem kupoval jen nějaký kód nebo soubor. Jak to, že lidé za ně platí miliony? Co dělá NFT tak cenným? Je v tom něco víc než jen trend? A jak se určuje ta cena? Je to jako s akciemi, kde ovlivňuje hodnotu poptávka a nabídka, nebo je to spíš o pocitech a emocích lidí? Jakou roli hraje umělecká kvalita v úspěchu NFT? Taky mě zajímá, co se stane, když se technologie změní nebo když přestane být zájem o kryptoměny. Nedokáže někdo osvětlit, proč se lidé rozhodují investovat do něčeho, co nemohou fyzicky držet v ruce?

146 slov
1.5 minut čtení
25. 3. 2021
Michal Kašpar
Michal Kašpar

NFT, nebo nefungující tokeny, jsou vlastně digitální záznamy na blockchainu, který potvrzuje, že něco je tvoje a je to originál. Když si koupíš NFT, dostaneš jakýsi certifikát o vlastnictví digitálního umění nebo jiných digitálních aktiv. Proč mají hodnotu? No, je to jako s uměním – hodnotu určuje poptávka. Lidi investují do NFT, protože v tom vidí potenciál, ať už jako investici, nebo jako něco, co má pro ně osobní význam. Emocionální spojení s dílem může hrát velkou roli.

Samozřejmě, je to hodně o trendech a spekulacích. Když je vysoká poptávka, cena vyletí nahoru. A pak jsou tu i jména umělců – když se jedná o známého tvůrce, cena může šplhat do nebeských výšin.

Pokud jde o budoucnost, nikdo neví. Technologie se můžou měnit a zájem o kryptoměny taky. Ale dokud bude komunita a lidé ochotní platit za tyto digitální certifikáty, tak nějaká hodnota tam pravděpodobně zůstane. Na konci dne jde o to, co si lidé cení a jak se na to dívají.

168 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2024
Barbora Stehlíková
Barbora Stehlíková

No, hele, NFT jsou vlastně digitální aktiva, což znamená, že ukazují na vlastnictví něco v online světě. I když to není fyzický obraz, ten certifikát ti dává právo říct "tohle je moje" a to má pro lidi hodnotu. Většinou to funguje tak, že když někdo vytvoří zajímavé nebo populární dílo, lidi mají tendenci šíleně přihazovat a tím se zvyšuje cena.

Hodnota NFT se často určuje podle poptávky a nabídky, jo. Když je o nějaké dílo velký zájem, tak může jeho cena raketově vzrůst – tak jako u akcií. Emoce taky hrají roli; hodně lidí investuje do NFT protože chcou být součástí nějakého trendu nebo komunity. Umělecká kvalita může mít vliv, ale spíš jde o to, jak moc je dílo žádané a kdo ho kupuje.

Co se týče budoucnosti, pokud by technologie zmizela nebo krypto ztratilo zájem, tak by to mohlo hodně zamíchat s hodnotou NFT. Ale teďka prostě lidi vidí potenciál v digitálním vlastnictví a proto do toho jdou. Takže je to mix emocí, trendů a trošku spekulace.

166 slov
1.7 minut čtení
14. 2. 2024
Libor Vyskočil
Libor Vyskočil