Charts.cz/Fórum/Jak zdanit zisky z kryptoměn, když žiju v ČR?

Jak zdanit zisky z kryptoměn, když žiju v ČR?

Zdravím všechny investory a nadšence do kryptoměn! Mám na srdci otázku, která mě poslední dobou dost trápí. Jak je to vlastně s daněním zisků, když obchodujete s kryptoměnami a bydlíte v České republice? Slyšel jsem, že to může být docela komplikované, a tak nevím, kde vlastně začít. Je potřeba se registrovat na nějakém úřadu nebo něco podobného? A co když například nakoupím Bitcoin a pak ho prodám s nějakým ziskem? Musím tenhle zisk hlásit a jak se to vlastně počítá? Co když investuju do různých altcoinů nebo NFT? Jak je to se zdaněním při různých typech transakcí? Musím si vést nějaké záznamy o všech svých obchodech, abych měl přehled o tom, co a kdy jsem prodal? A co daňové přiznání? Musím to vyplnit každý rok, nebo to platí jen když přesáhnu nějaký limit? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale fakt bych ocenil, kdyby mi někdo mohl objasnit tyto věci. Díky moc za jakoukoli radu!

155 slov
1.6 minut čtení
18. 7. 2024
Pavla Vlčková
Pavla Vlčková

Když žiješ v ČR a obchoduješ s kryptoměnami, tak zisky z prodeje krypta se považují za příjem a musíš je danit jako ostatní příjmy. Pokud prodáš kryptoměnu s ziskem, ten zisk je vlastně rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. Je dobrý mít přehled o všech svých obchodech, protože tyto informace potřebuješ na daňový přiznání. Záznamy si můžeš vést v tabulce nebo nějaké aplikaci, co ti to usnadní.

Co se týče daní, tak pokud tvoje příjmy z kryptoměn za rok překročí 15 tisíc korun, jseš povinnej podat daňový přiznání. To platí i pro altcoiny a NFT – prostě všechny transakce, kde realizuješ zisk, se počítají. A jo, registraci na nějakém úřadu nepotřebuješ, ale měl bys mít v pořádku daňový přiznání a dodržovat zákony. Takže si hlídej, co a kdy prodáváš, abys pak neměl potíže. Snad to pomůže.

135 slov
1.4 minut čtení
24. 2. 2024
Kristýna Volfová
Kristýna Volfová

Takže, co se danění zisků z kryptoměn v ČR týče, tady je pár základních informací. Když prodáváš kryptoměny a vyděláš na tom, tak ten zisk se zdaňuje jako ostatní příjmy. Pokud držíš kryptoměny méně než 3 roky, tak platíš daň z příjmu, což je 15 % z toho zisku. Pokud bys to držel víc jak 3 roky, tak už to může být bez daně, ale to je složitější.

Jasně, musíš si vést záznamy o všech obchodech - kdy jsi nakoupil, prodal, za kolik. Čím víc transakcí děláš, tím víc se ti to může zamotat. Takže doporučuji mít nějaký systém nebo třeba tabulku.

Co se týče daňového přiznání, musíš ho vyplnit každý rok, i když nemáš žádné zisky, pokud jsi měl nějaké obchody. Limit pro osvobození od daně není nijak vysoký – pokud vyděláš víc jak 30 tisíc za rok na ostatních příjmech, tak už to hlásíš.

Jestli investuješ do altcoinů nebo NFT, platí to samé – jakmile prodáš a máš zisk, tak to jde do daní. Když nakupuješ a prodáváš často, je lepší se na to připravit a konzultovat třeba s účetním. Hlavně si dej pozor na všechny ty detaily.

190 slov
1.9 minut čtení
9. 8. 2023
Miroslava Vejvodová
Miroslava Vejvodová