Charts.cz/Fórum/Musím na daních hlásit každou transakci s kryptoměnami?

Musím na daních hlásit každou transakci s kryptoměnami?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně daní a kryptoměn. Poslední dobou hodně investuji do různých digitálních měn a občas se mi stane, že udělám několik transakcí během jednoho měsíce. Chtěl bych se zeptat, jestli mám povinnost hlásit každou jednotlivou transakci, kterou provedu, nebo jestli je to nějakým způsobem zjednodušené. Vím, že kryptoměny jsou považovány za majetek, takže by asi měly podléhat zdanění, ale co když udělám menší obchody nebo třeba jen převádím z jedné peněženky do druhé? Mám strach, že když něco nezapíšu, tak si na mě úřady posvítí a já budu mít problémy. Jak to vlastně funguje? A co třeba pokud prodám nějaké tokeny nebo NFT? Je to stejné jako s akciemi, kde musím hlásit zisk, nebo se to liší? Jaký je váš názor nebo zkušenosti s tímto tématem? Budu rád za každou informaci nebo tip, který mi může pomoci lépe pochopit, jak to s těmi daněmi opravdu je.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 11. 2024
Jindřich Němec
Jindřich Němec

Takže co se týče daní a kryptoměn, tak jo, v podstatě musíš hlásit každý prodej nebo výměnu, kde realizuješ zisk. Když prodáš nějaké kryptoměny nebo tokeny a vyděláš na tom, tak to musíš zahrnout do daňového přiznání. Obchody mezi různými kryptoměnami se taky počítají, takže když zaměníš Bitcoin za Ethereum a máš zisk, musíš to reportovat. Ale pokud jen převádíš mezi vlastními peněženkami bez nějakého zisku, tak to obvykle nemusíš hlásit.

Je dobrý si vést záznamy o všech transakcích - datum, částky, co jsi koupil/prodal a za jakou cenu. To ti pomůže v případě, že bys měl nějaké dotazy od úřadů. U NFT to funguje podobně jako u akcií - pokud na tom vyděláš, tak to hlásíš. Takže opatrně s těma menšíma obchodama, radši se dobře informuj a měj to pod kontrolou.

131 slov
1.3 minut čtení
17. 9. 2024
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký

No, tak k tomu danění kryptoměn. Obecně platí, že když prodáváš nebo převádíš kryptoměny, tak bys měl hlásit zisky. Každá transakce, kdy dojde k prodeji či směně, je zdanitelná. Pokud jen přesouváš mezi peněženkama, tak to bys měl mít v pohodě, to se nehlásí jako zisk. Ale jakmile prodáš za víc, než jsi koupil, tak to už je zisk a musíš to uvést v daňovém přiznání. Co se týče tokenů a NFT, tak to je podobný jako akcie - prostě hlásíš zisk při prodeji. Můžeš si to usnadnit tím, že si budeš evidovat všechny transakce a pak na konci roku shrneš zisky a ztráty. Jak moc úřady kontrolují, těžko říct, ale radši být v obraze a mít vše v pořádku.

120 slov
1.2 minut čtení
14. 7. 2023
Marcela Horálková
Marcela Horálková