Jak moc se zlato vyplatí v krizi?
Zajímalo by mě, jak je to se zlatem jako investicí během různých krizí. Četl jsem, že zlato je považováno za bezpečný přístav, ale co to vlastně znamená? Může opravdu ochránit naše úspory, když ekonomika kolabuje, nebo je to jen mýtus? Jakou má zlato historickou hodnotu v různých obdobích krize? Slyšel jsem také, že zlato může mít tendenci růst v ceně, když se situace na trzích zhoršuje, ale co se stane, když krize trvá dlouho? Je potřeba mít zlato jako součást portfolia, nebo je lepší investovat do jiných aktiv? Jak to vlastně funguje s likviditou zlata? Mohu ho kdykoliv prodat, nebo to může být problematické? Dává smysl hromadit fyzické zlato, nebo stačí investice do zlatých ETF? A co třeba náklady na skladování a pojištění fyzického zlata? Myslíte si, že je rozumné investovat do zlata v době inflace nebo hospodářských krizí, nebo jsou tu jiné alternativy, které by mohly být výhodnější? Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili člověku, který o zlatě uvažuje jako o investici v nejistých časech?