Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Jaký je rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy?

Zajímalo by mě, co přesně odlišuje státní dluhopisy od těch korporátních. Vím, že oba typy dluhopisů jsou nějaké formy investice a že nabízejí úroky, ale co je to, co je vlastně dělá tak odlišnými? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich? Myslím si, že státní dluhopisy by měly být bezpečnější, protože je vydává vláda, ale jak moc to platí v praxi? A co korporátní dluhopisy? Proč by někdo investoval do dluhopisu od firmy místo od státu? Slyšel jsem, že vyšší výnosy mohou být lákavé, ale nese to s sebou také větší riziko, nebo ne? Jak se vlastně určuje to riziko a jaké faktory do toho zasahují? Když bych chtěl investovat do těchto dvou typů dluhopisů, na co bych měl při výběru dávat pozor? Zajímají mě také vaše osobní zkušenosti s těmito investicemi a jak jste se rozhodli mezi státními a korporátními dluhopisy. Budu rád za odpovědi a tipy!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 8. 2023
Milada Hlaváčová
Milada Hlaváčová

No, státní dluhopisy a korporátní dluhopisy se dost liší. Státní dluhopisy vydává vláda, což znamená, že jsou považovány za bezpečnější, protože je tu menší pravděpodobnost, že by stát nesplácel. Když investuješ do státních dluhopisů, tak je to takový bezpečný přístav, obvykle mají i nižší úrok, ale zase máš větší garanci.

Na druhou stranu korporátní dluhopisy jsou od firem a tam už záleží na zdraví té firmy. Tyhle dluhopisy často nabízejí vyšší úrok, protože riziko je větší - firma může zkrachovat a ty bys mohl o peníze přijít. Takže pokud chceš vyšší výnos, musíš mít na paměti i to riziko.

Riziko se určuje podle různých faktorů jako jsou finanční výsledky firmy, její stabilita na trhu nebo hodnocení agenturami jako Moody's nebo S&P. Takže když vybíráš, koukej na ratingy, finanční zdraví firmy a celkovou situaci v odvětví.

Osobně jsem investoval do obojího. Státní dluhopisy mám jako stabilní základ portfolia a pak jsem zkusil pár korporátních jako třeba od známějších firem s dobrým ratingem. Byl jsem opatrnej a snažil jsem se rozložit riziko. Při výběru se vždycky podívám na úrokovou sazbu a srovnávám to s rizikem. Je to taková hra mezi jistotou a výnosem.

189 slov
1.9 minut čtení
28. 9. 2024
Olga Kříčková
Olga Kříčková

Rozdíl mezi státními a korporátními dluhopisy je v tom, kdo je vydává. Státní dluhopisy vydává vláda a jsou považované za velmi bezpečné, protože vláda má větší šanci splatit dluh než soukromá firma. Na druhou stranu, korporátní dluhopisy vydávají firmy a ty můžou nabízet vyšší úrokové sazby, ale s větším rizikem. Pokud firma zkrachuje, investoři můžou přijít o peníze.

Státní dluhopisy mají obvykle nižší výnosy, ale stabilitu. Riziko u státních dluhopisů je menší, ale taky nezarazíš zázračné výnosy. Korporátní dluhopisy mohou být lákavé kvůli vyšším výnosům, ale je dobrý si zkontrolovat rating firmy. Čím lepší rating, tím menší riziko.

Když investuješ, koukej na to, kolik ti firma vydělává, jak je na tom s dluhem a jaký má plán do budoucna. Osobně jsem měl zkušenosti jak se státními, tak s korporátními. U státních jsem spíš hledal bezpečí, u korporátních zase možnost větších výnosů. Je to o tom, co od toho očekáváš a jak moc jsi ochotný riskovat.

153 slov
1.5 minut čtení
13. 9. 2024
Jakub Šváb
Jakub Šváb