Kdo vlastně vydělává na investicích do dluhopisů?
Mám pocit, že dluhopisy jsou tak trochu opomíjené téma, když se mluví o investicích, a přitom je to něco, co může být zajímavé pro mnohé z nás. Chci se zeptat, kdo vlastně profituje z těchto investic do dluhopisů? Myslím tím, že když koupím dluhopis od nějaké společnosti nebo státu, kdo z toho těží? Je to především ten emitent, který získá peníze na rozvoj svých projektů, nebo je to i investor, který doufá v nějaký výnos? Jak se vlastně určuje úroková sazba a kdo na tom nakonec vydělává? A co třeba situace, kdy se ekonomika dostane do problémů – ovlivní to nějak výnosy dluhopisů? Nejde mi jen o to, jak fungují dluhopisy obecně, ale spíš mě zajímá ten mechanismus. Vím, že existují různé druhy dluhopisů jako korporátní nebo státní a také různé ratingy, ale jak to všechno hraje do karet těm, kdo investují? Je pravda, že dluhopisy jsou považovány za bezpečnější investici než akcie? Jak se tedy dá říct, kdo na tom nakonec skutečně vydělává? To vše mi přijde jako složitý puzzle a já bych rád rozluštil tuto záhadu.