Je zlato opravdu zabezpečení proti inflaci, nebo to je jen mýtus?
Zajímalo mě, jak to vlastně je se zlatem jako investicí. Často slýchám, že zlato je bezpečný přístav v době inflace a že se vyplatí do něj investovat, když ceny rostou a měny ztrácejí na hodnotě. Ale je to opravdu pravda? Nezdá se mi to jako jednoduché téma. Všichni víme, že zlato má svou historickou hodnotu a spoustu lidí na něj spoléhalo, že ochrání jejich úspory. Na druhou stranu, někdy se zdá, že trh se zlatem kolísá a ne vždy reaguje tak, jak bychom čekali. Mám pocit, že v některých obdobích inflace zlato vůbec nezazářilo tak, jak se předpokládalo. Pak tu jsou i jiné investice jako akcie nebo nemovitosti, které také mohou chránit před inflací, tak proč bychom měli investovat do zlata? Je to všechno jen marketingový trik? Jak tedy rozlišit mezi tím, co je skutečně efektivní investice a co je jen mýtus? Chtěl bych znát názory ostatních na tohle téma a jestli máte nějaké zkušenosti s investováním do zlata právě v období inflace. Opravdu se dá na zlato spolehnout jako na ochranu proti inflaci, nebo je lepší hledat alternativy?