Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít s nákupem NFT?

Jak mohu začít s nákupem NFT?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já bych se chtěl dozvědět, jak vlastně začít s jejich nákupem. Je to teď velký trend a vidím, že spousta lidí investuje do digitálního umění nebo sběratelských předmětů a já bych to chtěl zkusit taky. Mám ale pocit, že to může být trochu složité, takže bych potřeboval nějaké jednoduché rady. Jaký je vlastně ten první krok? Musím mít nějakou speciální peněženku nebo platformu, kde se NFT prodávají? Zajímalo by mě, jestli je lepší začít s nějakými známějšími platformami, jako je OpenSea nebo Rarible, nebo jestli existují i jiné alternativy. A co kryptoměny? Je nutné mít nějaké Ethereum na nákup? Jak si ho vlastně mohu pořídit? Přemýšlím také o bezpečnosti – jak se chránit před podvodníky a jak zjistit, jestli jsou NFT pravé? A jak se vlastně určuje cena NFT? Je to něco jako aukce nebo je tam pevná cena? Rád bych věděl, co všechno obnáší proces koupě a na co si dát pozor. Děkuji všem za doporučení a tipy.

168 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2022
Ladislav Hampl
Ladislav Hampl

S nákupem NFT to není tak složité, jak to vypadá. Prvně si musíš pořídit kryptoměnovou peněženku, třeba MetaMask. Je to dost populární a snadno se používá. Budeš potřebovat Ethereum, protože většina NFT se kupuje právě za něj. Můžeš ho koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance a pak ho poslat do své peněženky.

Jakmile budeš mít peněženku a nějaké ETH, můžeš se registrovat na platformách jako OpenSea nebo Rarible, což jsou jedny z nejznámějších a tam najdeš spoustu NFT. Ty ceny jsou většinou buď pevné nebo v aukcích, takže si vybereš, co ti víc vyhovuje.

Bezpečnost je důležitá – snaž se kupovat od ověřených tvůrců a dívej se na jejich historii prodeje. Můžeš taky zkontrolovat, jestli má NFT značku (tzv. smart contract) od důvěryhodného zdroje.

Cena NFT závisí na poptávce a nabídce – čím víc lidí o něj má zájem, tím vyšší cena může být. Vždycky si dávej pozor na podvodníky, sleduj komunity na sociálních sítích a zjisti si víc o umělci nebo projektu, než něco koupíš.

167 slov
1.7 minut čtení
26. 10. 2024
Helena Marková
Helena Marková

Takže, pokud chceš začít s NFT, tady je pár věcí, co bys měl vědět. Nejprve potřebuješ digitální peněženku, která podporuje kryptoměny. Třeba MetaMask je fakt populární a snadno se nastavuje. Pak si musíš pořídit nějaké Ethereum, protože většina NFT je na této síti. Můžeš ho koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance.

Když máš peněženku a Ethereum, můžeš se zaregistrovat na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Tyhle platformy jsou hodně známé a mají široký výběr NFT. Cena se určuje podle nabídky a poptávky – někdy jsou tam aukce, jindy je pevná cena, takže si to prozkoumej.

Co se týče bezpečnosti, zkontroluj si profily autorů a podívej se na hodnocení. Buď opatrný na podvody a radši kupuj od ověřených tvůrců. Před nákupem si opravdu zjisti, co kupuješ, ať nenaletíš.

A jinak, klidně si udělej vlastní průzkum a zkus si pár věcí s menšími částkami, abys získal pocit o tom, jak to funguje. Hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
19. 11. 2024
Viktor Sýkora
Viktor Sýkora