Charts.cz/Fórum/Co vlastně znamená NFT a jak to funguje?

Co vlastně znamená NFT a jak to funguje?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale co to vlastně je? Vím, že to nějak souvisí s digitálním uměním a kryptoměnami, ale jaký je ten přesný princip? Může mi někdo vysvětlit, co znamená zkratka NFT? Hlavně by mě zajímalo, jak to funguje – slyšel jsem něco o blockchainu a o tom, že NFT jsou jedinečné, ale jak se to využívá v praxi? Můžu si koupit NFT a co to pro mě znamená? Jaký je rozdíl mezi klasickým uměním a digitálním uměním vydaným jako NFT? Odpovídá to nějaké hodnotě, nebo je to jenom módní trend? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do NFT? A co se stane, když si koupím NFT? Mohu ho prodat dál nebo ho mohu vystavit někde online? Zkrátka, jsem tady nováček a chtěl bych dostat komplexnější obrázek o tom, co NFT vlastně zahrnuje a jak se s nimi dá obchodovat. Díky za každý tip!

149 slov
1.5 minut čtení
1. 7. 2023
Pavel Řezáč
Pavel Řezáč

NFT znamená Non-Fungible Token, což je v překladu něco jako nezaměnitelný token. V podstatě to znamená, že každý token je jedinečný a nelze ho zaměnit za jiný, na rozdíl třeba od běžné měny nebo kryptoměn jako Bitcoin, kde si můžete vyměňovat jeden kus za druhý.

NFT fungují na technologii blockchainu, což je decentralizovaná databáze, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost. Když si koupíš NFT, vlastně kupuješ digitální certifikát, který potvrzuje, že vlastníš nějaký digitální obsah – třeba obrázek, video nebo dokonce tweet. Tenhle certifikát je uložený na blockchainu a nikdo ho nemůže falšovat.

Co se týče praxe, tak si klidně můžeš koupit NFT na různých tržištích jako OpenSea nebo Rarible. Po koupi můžeš s NFT dělat pár věcí – můžeš ho prodat dál, vystavit ho někde online pro ostatní, nebo si ho nechat pro sebe.

Rozdíl mezi klasickým a digitálním uměním je v tom, že klasické umění má fyzickou formu, zatímco NFT představuje digitální verzi. Hodnota NFT může být dost subjektivní – pro někoho to může být módní trend, pro jiného investice.

Výhody investování do NFT zahrnují možnost vlastnit unikátní digitální dílo a potenciál zhodnocení. Na druhou stranu jsou tu nevýhody jako volatilita trhu a fakt, že ne všechna NFT mají dlouhodobou hodnotu.

Takže shrnuto: NFT jsou unikátní digitální tokeny na blockchainu, které potvrzují vlastnictví digitálního obsahu a mohou mít různé hodnoty. Je to zajímavé téma a vyplatí se sledovat trendy.

227 slov
2.3 minut čtení
3. 11. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

Takže, NFT znamená Non-Fungible Token. Je to vlastně takový digitální certifikát, který dokazuje, že vlastníš něco jedinečného na blockchainu. Většinou se to používá k digitálnímu umění, ale můžeš tím mít i videa, hudbu nebo třeba tweet. Funguje to tak, že každé NFT má svou unikátní adresu a vlastnické právo je zapsané na blockchainu – což je ta technologie, co stojí za kryptoměnami jako je Bitcoin nebo Ethereum.

Když si koupíš NFT, tak ho vlastně kupuješ jako nějaký digitální artefakt a můžeš ho dále prodávat nebo vystavovat. Rozdíl mezi klasickým uměním a NFT je hlavně v tom, že u klasického umění máš fyzický objekt, zatímco NFT je jen digitální. Hodnota NFT může být hodně proměnlivá, záleží na poptávce a trendech, takže to může být i módní záležitost.

Co se týče investování, výhody můžou být v potenciálním zhodnocení a možnosti sbírat jedinečné kousky. Na druhou stranu, trh s NFT může být dost nestabilní a o některé kousky nemusí být zájem. Takže jo, když koupíš NFT, můžeš ho prodat dál nebo ho vystavit online na různých platformách jako OpenSea nebo Rarible. Je to celkem zajímavý způsob, jak se zapojit do digitálního umění!

187 slov
1.9 minut čtení
24. 11. 2024
Milena Svobodová
Milena Svobodová