Charts.cz/Fórum/Investice do akcií – je to teď dobrý nápad?

Investice do akcií – je to teď dobrý nápad?

V poslední době se dostáváme do situace, kdy se hodně lidí ptá, jestli je rozumné investovat do akcií. Zajímalo by mě, jak to vidíte vy. Všude kolem nás se mluví o tom, jak trhy kolísají a některé akcie se zdají být na historických maximech, zatímco jiné naopak klesají. Mám pocit, že ceny akcií jsou trochu jako horská dráha – jednou nahoře, jednou dole. A tak se ptám, není teď investice do akcií příliš riskantní? Co když přijde další krize? Měli bychom raději počkat, nebo využít této příležitosti, když jsou některé akcie na dosah? Jaké faktory bych měl zohlednit před tím, než udělám rozhodnutí? Může být výhodné investovat i v turbulentních časech, nebo je lepší držet se stranou a počkat na stabilnější období? Zajímalo by mě také, zda máte nějaké tipy na konkrétní akcie nebo sektory, které by mohly být vysoce ziskové, i když situace v ekonomice není ideální. Jaké máte zkušenosti s investováním do akcií během obdobích nejistoty? Čekáte na další poklesy cen, nebo už máte nějakou strategii, jak investovat i teď? Děkuji za vaše názory!

176 slov
1.8 minut čtení
25. 10. 2021
Renata Horálková
Renata Horálková

Investice do akcií je vždycky o riziku, to je jasné. Trhy teď fakt kolísají, někdy to vypadá, že se nemůžou rozhodnout, jestli jít nahoru nebo dolů. Jo, některé akcie jsou na maximech, ale i dobré firmy můžou klesnout. To je prostě trh. Kdybych měl radit, tak bych řekl: dívej se na dlouhodobý horizont. Pokud máš nějaké peníze, které můžeš investovat a nevadí ti je na chvíli „zamknout“, tak proč ne? V turbulentních časech můžeš sehnat slušné nabídky. Třeba sektory jako technologie nebo obnovitelné energie vypadají zajímavě, ale záleží na tom, co tě zajímá. Každopádně udělej si vlastní průzkum a neinvestuj jen podle nálady. Risk je vždycky, ale někdy se vyplatí to zkusit.

112 slov
1.1 minut čtení
13. 6. 2023
Antonín Konečný
Antonín Konečný

Investice do akcií teď může být dost riskantní, ale taky se v tom skrývá příležitost. Trhy fakt kolísají, a to může vypadat jako horská dráha, jak říkáš. Mě osobně se zdá, že pokud máš nějaký dlouhodobější plán a jsi ochoten snášet ty výkyvy, tak to může být dobré. Třeba teď jsou některé akcie na dně a dají se koupit za dobrou cenu, ale jasně, hrozí i další krize.

Pokud jde o faktory, je dobrý koukat na sektor, ve kterém chceš investovat. Některé sektory jako technologie nebo obnovitelné zdroje se teď asi budou dost rozvíjet. Taky bych zohlednil dividendové akcie – ty mají tendenci být stabilnější během turbulentních období.

Co se týká konkrétních tipů, myslím, že je teď fajn dívat se na firmy s dobrou bilancí a silnými základy. A neboj se udělat průzkum a zjistit, co funguje v jiných obdobích krize. Já osobně čekám na poklesy cen, ale občas nakupuju i teď, když mě něco zaujme. Každopádně si dej pozor na to, aby ses nezapletl do paniky, investice jsou většinou maraton, ne sprint.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 8. 2023
Zuzana Marková
Zuzana Marková