Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF na trhu pro dlouhodobé investice?

Jaké jsou nejlepší ETF na trhu pro dlouhodobé investice?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl zainvestovat své peníze na dlouhou trať, a napadlo mě, že ETF by mohly být skvělou volbou. Ale teď mám otázku, jaké jsou vlastně ty nejlepší ETF na trhu, které by byly ideální pro dlouhodobé investice? Zajímá mě, co byste doporučili, pokud jde o rozložení rizika a potenciální výnosy. Mám na mysli něco jako indexové fondy nebo jiné typy ETF, které sledují akciové trhy nebo specifické sektory. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF? Je dobré zaměřit se na konkrétní oblasti jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje? A co náklady spojené s těmi fondy? Jak moc by měl hrát roli v mém rozhodování? Když už mluvím o dlouhodobých investicích, kolik času bych měl mít na paměti, když se do něčeho pouštím? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří už s ETF mají zkušenosti. Jaké jsou vaše oblíbené a proč? Děkuji za jakékoliv tipy!

152 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2020
Dana Špačková
Dana Špačková

Když se bavíme o dlouhodobých investicích do ETF, tak bych doporučil zaměřit se na indexové fondy jako S&P 500 ETF (např. SPY nebo VOO). Tyhle fondy sledují široké trhy a historicky mají slušné výnosy. Pak jsou dobrý taky technologické ETF, jako je QQQ, které sleduje Nasdaq, jestli preferuješ růstové akcie. Hlavně si dej pozor na náklady, nízké poplatky ti ušetří dost peněz v dlouhém období. Obecně platí, že nižší expense ratio je lepší. Zvažuj také diverzifikaci, třeba nějaké sektorové fondy (zdravotnictví, obnovitelné zdroje) pro vyvážení rizik. Čím víc času máš na investice, tím víc můžeš riskovat, takže klidně počítej s 10 lety a víc. Důležitý je mít plán a nepanikařit při poklesech trhu. Určitě to chce nějaký čas a sledování trhu, ale s ETF se to dá zvládnout i bez velkých znalostí.

132 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2024
Josef Trnka
Josef Trnka

Pokud přemýšlíš o dlouhodobých investicích do ETF, tak určitě zvaž nějaké široce diverzifikované indexové fondy. Například S&P 500 ETF (jako SPY nebo VOO) jsou skvělou volbou, protože sledují výkon největších amerických firem. Další možností jsou celosvětové ETF, jako MSCI All Country World Index (ACWI), které ti pomohou mít expozici i na mezinárodních trzích.

Co se týče sektorů, technologie a zdravotnictví jsou určitě na vzestupu, ale pamatuj, že s tím může být spojené vyšší riziko. Obnovitelné zdroje také nabízejí zajímavé příležitosti, ale je dobrý si udělat průzkum, protože trhy jsou dost volatilní.

Náklady jsou fakt důležité, sleduj poměr nákladů (expense ratio) – čím nižší, tím lepší pro tvůj dlouhodobý výnos. Dobrý poměr je pod 0.2% většinou.

S dlouhodobými investicemi bys měl mít na paměti horizont alespoň 5-10 let, čím déle, tím lépe, protože trhy mají tendenci kolísat.

Oblíbené ETF mezi lidmi bývají třeba i Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) nebo iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG). Tyhle fondy ti nabídnou solidní rozložení rizika a potenciální výnosy na dlouhou trať.

167 slov
1.7 minut čtení
9. 11. 2023
Libor Černý
Libor Černý