Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší kupovat ETF?

Kdy je nejlepší kupovat ETF?

Chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně investování do ETF. Zajímá mě, kdy je vlastně nejlepší čas na jejich nákup. Je to tak, že bych měl mít strategii, kdy nakupuji vždy, když mám volné prostředky, nebo je lepší vyčkávat na pokles trhu? Vím, že trhy jsou hodně volatilní a někdy se zdá, že ceny akcií a ETF skáčou nahoru a dolů jako na horské dráze. Když vidím, že trh klesá, mám pocit, že by to mohla být skvělá příležitost k nákupu, protože pak mohu získat více za méně peněz. Na druhou stranu však slyším, že průměrování nákladů může být rozumnější přístup a že pravidelné investování bez ohledu na cenu může vést k lepším výsledkům v dlouhodobém horizontu. Jak to vidíte vy? Je lepší mít nějaký plán nebo prostě kupovat používané ETF podle momentální nálady na trhu? Zajímají mě názory těch z vás, kteří máte s investováním do ETF zkušenosti. Jaké máte strategie? Jak řešíte situace, když trhy padají? Je lepší být trpělivý a čekat na vhodnější moment, nebo nečekat a investovat, jakmile se naskytne příležitost? Myslím si, že mnoho z nás má podobné otázky a odpovědi by mohly pomoci nejen mně, ale i dalším začátečníkům v investování.

198 slov
2 minut čtení
27. 4. 2023
Milena Kalousová
Milena Kalousová

No, je to fakt složitý. Každý má jinou strategii, ale mě se osvědčilo pravidelně investovat, třeba měsíčně. Tím průměruješ náklady a vyhneš se stresu z poklesů. Když trh klesá, můžeš mít pocit, že je to super příležitost, ale těžko říct, jestli se neobjeví ještě větší propad. Někdo říká, že lepší je kupovat na poklesu, ale pak můžeš zmeškat příležitosti, když to nevyjde podle plánu. Takže moje rada? Měj plán a drž se ho. Když máš volné peníze, investuj. Nepříliš se stresuj trhem. Dlouhodobě to většinou vychází líp. A když trhy padají, tak prostě kupuj víc, to je ta výhoda pravidelného investování.

101 slov
1 minut čtení
5. 9. 2024
Martin Beneš
Martin Beneš

Jasně, to je věčná otázka. Nejlepší čas na nákup ETF závisí na tom, jaký máš přístup k investování. Někteří lidi preferujou pravidelný investování – třeba každý měsíc něco hodit do ETF bez ohledu na to, jestli trh roste nebo klesá. To se nazývá průměrování nákladů a může to pomoct vyhladit ty výkyvy, co se na trhu dějou.

Na druhou stranu, pokud vidíš, že trh padá a máš pocit, že je to příležitost, tak proč ne? Můžeš koupit za nižší cenu a pak se těšit, až to zase poroste. Ale tady je riziko, že se ti to může prodražit – co když trh ještě klesne?

Takže podle mě je dobrý mít nějakou strategii, ale zároveň být flexibilní. Pokud si věříš a máš na to nervy, můžeš si počkat na poklesy. Ale pokud chceš mít klid v duši, pravidelný investování může být lepší cesta. Hlavně je důležitý mít dlouhodobý cíl a nezapomínat na to, že investování je maraton, ne sprint.

158 slov
1.6 minut čtení
31. 10. 2024
Kristýna Šebestová
Kristýna Šebestová